Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKI HULIGANSKI TROJAC

Zvjerske tučnjave, pljačke i jedna fakultetska diploma: Tko su glavni akteri nereda na stadionu u Beogradu?

Jedan od huligana pretučenih na stadionu u Beogradu (Foto: AFP)
Jedan od huligana pretučenih na stadionu u Beogradu (Foto: AFP) Foto: Afp
Među Hrvatima koji su sudjelovali u brutalnoj tučnjavi na utakmici Partizana i Crvene zvezde u Beogradu naročito se ističu trojica mladića iz Splita.

Stjepan Mihovilović Klis, Ante Firić i Damir Tovarović trojica su splitskih mladića koji su bili umiješani u nerede na tribinama Partizanovog stadiona u Beogradu. S navijanjem nemaju nikakve veze, ali u Splitu svi za njih znaju. Mihovilović i Firić imaju podeblji kriminalni dosje, a Tovarović je bivši boksački prvak s fakultetskom diplomom.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Zastrašujuće scene nakon tučnjave navijača u Beogradu (Foto: AFP) SLIJEDI I ZABRANA ULASKA Dogovorili se s tužiteljstvom: Splitski huligani za nerede u Srbiji dobili do 6 mjeseci zatvora

Srpski su mediji već pisali kako je Hrvate angažirao viskopozicionirani srpski mafijaš, povezan sa škaljarskim kriminalnim klanom. On im je platio da započnu tučnjavu na derbiju Partizana i Crvene zvezde, a po izvorima Blica bio je na tribinama stadiona sve dok nije postalo očigledno da će njegovi puleni biti linčovani. Navijači s južne tribine, koji su bili meta napada, Blicu su rekli da je taj čovjek, jedan od glavnih ljudi beogradskog podzemlja, stajao u sredini okružen Hrvatima.

Hrvatima je određen pritvor zbog opasnosti od bijega i mogućeg utjecaja na svjedoke. Za djelo koje im se stavlja na teret mogu dobiti i do 12 godina zatvora. Blic je prekjučer objavio i detalje pisma najmlađeg huligana Ivana Ronalda Miškovića, koji je pisao djevojci i potvrdio da su u Beograd došli s namjerom da na stadionu izazovu nerede.

Osebujne biografije trojca

Ante Firić već je od ranije poznat medijima - završio je u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe koja je pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu. Firić je s bratovom ekipom upao u kafić i zvjerski prebio Hvaranina Žuvelu. U tučnjavi su se koristili i pivskim kriglama te barskim stolcima. Žuvela je u siječnju ove godine poginuo u prometnoj nesreći

Firić je u beogradskom sukobu najgore prošao - pisalo se i da je uboden nožem, no to se na koncu pokazalo netočnim. Ipak, teško je ozlijeđen: ima nagnječenje mozga, kontuzije glave i ozljedu šake. Dosad nije evidentiran u navijačkim izgredima.

Damir Tovarović prije šest godina u Irskoj je na Svjetskom prvenstvu u full contactu osvojio broncu. U tučnjavi je prošao prilično loše: slomljena mu je gornja čeljust i ima nagnječenje mozga. Pobjegao je iz bolnice, no uhvatili su ga specijalci kada je došao u hotel. Paralelno s borilačkom karijerom diplomirao je na Fakultetu oceanografije i ribarstva.

Njegova supruga Mia, inače odvjetnica, ističe kako nije kriv za nedjela za koja se tereti te da nije sudjelovao u organizaciji nereda, no u tome je demantira pismo koje je pronađeno u sobi Ivana Ronalda Miškovića, u kojem djevojci piše da nju i Damira voli najviše na svijetu.

Stjepan Mihovilović Klis već je kao maloljetnik pljačkao benzinske postaje i kioske. Javnosti je postao poznat po aferi koja je izbila 2012. zbog posjedovanja telefona u pritvoru. Klis je tada kaznu služio na splitskim Bilicama, a optužen je da je prodao mobilni telefon i SIM karticu zatvorskom kolegi za 400 eura. U istoj aferi optužen je i jedan pravosudni policajac.

Prilikom služenja zatvorske kazne u Šibeniku Klis je tražio da ga puste na tetkin sprovod. Međutim, sa sprovoda je pobjegao, a nakon potrage uhićen je 10 sati kasnije, u kafiću u kojem je bio u društvu prijatelja. Po pisanju Blica, često dolazi u Beograd.

Uhićena još trojica huligana, pronađeno pismo s uputama za napad

Uz šestoricu ranije osumnjičenih, jučer kasno navečer uhićena su još trojica huligana, piše Kurir. Nije navedeno odakle su, ali jednome je izrečena mjera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, pa je vjerojatno riječ o Beograđaninu.

Po pisanju srpskih medija, policija je pretresla sobe u hotelu Zira u Beogradu u kojem su odsjeli hrvatski huligani. U jednoj su od soba, doznaje Kurir, pronašli i pismo s detaljnim uputama za napad.

Između ostalog, navedeno je da ne smiju koristiti svoje automobile, već samo javni prijevoz. Policija je detaljno pretražila i njihove automobile u garaži beogradskog hotela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene