Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Benedikt XVI. krajem mjeseca napušta dužnost poglavara Katoličke crkve, no postavlja se pitanje što će s njim biti nakon toga. Kako će ga oslovljavati, što će biti s njegovim pečatom i prstenom?


28. veljače u 20 sati papa Benedikt XVI. prestaje biti papa. 'I od toga časa on je opet Joseph Ratzinger. I on se zapravo vraća u kardinalski zbor', kaže stručnjak za kanonsko pravo dr.sc. Stanislav Vitković.

Vezani članci Ivana Petrović "Papa je pustio Benedikta da govori": Ivana Petrović o posljednjem ispraćaju Benedikta XVI. Knjiga žalosti za papu Benedikta XVI. - 1 Milanović se upisao u knjigu žalosti povodom smrti pape Benedikta XVI.: Uputio sućut papi Franji

Budući da ima već 85 godina, neće biti kardinal izbornik. Odnosno, ne može sudjelovati pri izboru svoga nasljednika. 'Prema tome, njemu bi se trebalo govoriti kao i svakom kardinalu: uzoriti gospodine, eminencijo, gospodine kardinale itd.', kaže Vitković.

>> Papa Benedikt XVI. predvodio misu povodom Pepelnice

Ovih se dana postavlja pitanje što će biti s dva simbola papinske vlasti - prstenom i pečatom, koji se tradicionalno uništavaju nakon smrti pape. 'Najvjerojatnije da će i njegov pečat i njegov prsten biti pohranjeni u arhivu Svete stolice. I nitko se više njima neće moći služiti niti trebati služiti jer novi papa će imati sve svoje', kaže Vitković.

Cijeli svijet bruji o tome - tko će biti nasljednik pape Benedikta XVI.? Iako odgovor ne može znati baš nitko. 'Dopustimo da o tome odluči Sveti Duh. Crni papa, bijeli papa, žuti papa... Samo je bitno da bude dobar kormilar ovoga broda', kaže svećenik Andrea de Foglio.

Glasovanje o novom papi bit će u Sikstinskoj kapeli. Počet će, kažu u Vatikanu, najkasnije 15. ožujka. Održat će se dva puta ujutro i dva puta popodne. Svaki kardinal na papir ispisuje ime svog prvog izbora. 'Što se tiče glasovanja, postoji samo jedna promjena, koju je uveo upravo papa Benedikt XVI. Novi papa može postati onaj tko dobije dvije trećine glasova, a ne kao što je to prije bilo, običnom većinom', kaže predsjednik Odbora za organizaciju međunarodnog euharistijskog kongresa Piero Marini.

Nakon svakog glasovanja, listići se spaljuju. Ako je papa izabran, bit će pušten bijeli dim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju