Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovina, stan, povlastice...

Znate li koliku će mirovinu imati Papa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što 28. veljače u 20 sati papa Benedikt XVI. prestane biti papa, vraća se u kardinalski zbor, ali gdje će živjeti i kolika će mu biti mirovina?

Nakon što odstupi papa Benedikt XVI. 'opet je Josph Ratzinger', objasnio je stručnjak za kanonsko pravo dr.sc. Stanislav Vitković. S obzirom na to da više neće biti papa, i mjesto za život neće mu više biti Apostolska palača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će biti izabran? Sutra počinje izbor novog pape: Znate li kako izgledaju konklave? Slika nije dostupna Tri posude VIDEO Vatikan objavio njihove snimke: Evo zašto su važne!

Mirovina od 2.500 ili 5.000 eura

Talijanski mediji pišu kako će neko vrijeme provesti u samostanu unutar zidina Vatikana i primati mirovinu od 2.500 eura mjesečno. Primjećuju kako je to 50 posto manja mirovina nego što je inače primaju kardinali. Ipak, ukoliko mu njegov nasljednik dodijeli titulu kardinala emeritusa u tom će mu slučaju mirovina biti 5.000 eura.

Sa sobom nosi osobne predmete, među njima i mačke

No, Ratzinger neće ovisiti o tom novcu, s obzirom na to da samostan u kojem će živjeti uključuje kapelicu, knjižnicu, kuhinju, spavaću sobu i 12 samostanskih soba skromnog namještaja. Za čišćenje doma i kuhanje bit će zadužena skupina žena iz katoličke organizacije Memores Domini. U svoj novi dom Benedikt neće ići praznih ruku, pa će tako ponijeti neke osobne predmete kao što su njegove mačke i klavir.

U Vatikanu je siguran

Odluka pape Benedikta XVI. da ostane u Vatikanu i nakon odlaska s papinske dužnosti pružit će mu sigurnost i privatnost, a dobit će i pravnu zaštitu od bilo kakva progona u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja diljem svijeta, rekli su crkveni izvori i pravni stručnjaci.

>> Papa noćima nije spavao i odbijao je tablete za smirenje

'Njegov ostanak u Vatikanu nužan je, inače bi mogao biti ugrožen. Nigdje drugdje ne bi imao imunitet, ne bi imao ovlasti i sigurnost', rekao je jedan vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. 'Apsolutno je nužno da on ostane u Vatikanu', dodao je. Preostale godine Ratzinger mora imati 'dostojanstven život'.

Tri velika razloga za ostanak u Vatikanu

Vatikanski izvori kažu da postoje tri glavna razloga za odluku da Benedikt i nakon odlaska 28. veljače ostane u samostanu Vatikanu. Vatikanska policija koja već poznaje Papu i njegove navike, moći će mu jamčiti privatnost i sigurnost, i neće se to morati prepustiti nekoj stranoj policiji, što bi bilo nužno da se odseli u drugu zemlju.

Drugi je razlog mogućnost da, odseli li Papa trajno u neku drugu zemlju i odluči u samoći živjeti u nekom samostanu rodne mu Njemačke, to mjesto postane hodočasničko odredište. To bi bilo komplicirano za Crkvu, osobito ako idući papa donese odluke koje se ne sviđaju konzervativcima pa oni onda počnu posjećivati Benedikta, procjena je Reutersa.

Zadnji problem je Papina potencijalna izloženost tužbama u vezi sa svećeničkim seksualnim zlostavljanjem djece. Već je 2010. u jednoj tužbi naveden kao branjenik uz tvrdnju da kao kardinal 1995. nije ništa poduzeo, a navodno mu je bilo rečeno da je jedan svećenik u Americi više desetljeća ranije zlostavljao dječake u školi za gluhu djecu. Odvjetnici su lani povukli tužbu i Vatikan je to prozvao velikom pobjedom koja dokazuje da papa ne može odgovarati za postupke svećenika zlostavljača.

Tužbe nisu isključene

Benedikt u ovome trenutku nije spomenut ni u jednom slučaju, a Vatikan ne očekuje nove tužbe, ali ih i ne isključuje. Kad prestane biti papa, Benedikt više neće biti monarh Države Vatikanskoga Grada, ali će zadržati vatikansko državljanstvo i boravište.

>> Benedikt razmatra mogućnost da ukazom ubrza konklave

Podsjećamo, glasovanje o novom papi bit će u Sikstinskoj kapeli, a počet će u ožujku. Održat će se dva puta ujutro i dva puta popodne. Svaki kardinal na papir ispisuje ime svog prvog izbora. 'Što se tiče glasovanja, postoji samo jedna promjena, koju je uveo upravo papa Benedikt XVI. Novi papa može postati onaj tko dobije dvije trećine glasova, a ne kao što je to prije bilo, običnom većinom', kaže predsjednik Odbora za organizaciju međunarodnog euharistijskog kongresa Piero Marini. Nakon svakog glasovanja, listići se spaljuju. Ako je papa izabran, bit će pušten bijeli dim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene