Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika iskušenja pontifikata

Papa Benedikt XVI: Gafovi, nesporazumi, podmetanja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. od početka svog pontifikata suočavao se s brojnim zamjerkama, predrasudama, ali i objektivnim problemima unutar Vatikana i Katoličke crkve u svijetu. Pri svemu tome i sam je znao izazvati kontroverze, i to na samom početku svog pontifikata.

Kada je 19. travnja 2005. njemački kardinal Joseph Ratzinger izabran za Papu, očekivanja su bila velika, a mnogi su dvojili može li ih on ispuniti, budući je na mjestu rimskog biskupa naslijedio 'Papu komunikatora', Ivana Pavla II. Morao se suočiti sa smanjenjem vjernika u svijetu, ali i skandalima koji su se već 'valjali iza brda', od kojih su se kao najteži pokazali oni pedofilski.

Mnogi vatikanolozi bili su razočarani kada je Ratzinger, koji je 23 godine bio čuvar doktrine Ivana Pavla II., bio izabran za njegova nasljednika. Ocijenili su ponajprije da je prestar i držali da je njegovo papinstvo prijelazno. Od samog početka novog su poglavara Rimokatoličke crkve kritičari tukli iz svih raspoloživih oružja. Tako se britanski tisak, zbog njegovih fotografija u uniformi 'Hitlerove mladeži', odmah cinično poigrao njegovim imenom nazivajući ga Papa Ratzy (u aluziji na naci, od nacizma). Londonski Daily Mail objavio je naslov 'Od Hitlerove mladeži do vatikanskog tvrdolinijaša', iako Ratzinger nije nikada bio simpatizer nacizma te se njegova obitelj protivila Hitlerovu režimu, a kao dječak morao je nositi uniformu kao i svi drugi učenici u doba nacističke diktature u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri posude VIDEO Vatikan objavio njihove snimke: Evo zašto su važne! Slika nije dostupna Incident u Vatikanu Među kardinale se pokušao uvući muškarac u lažnoj odori

>> 'Ja sam star čovjek i smanjuju mi se snage, učinio sam dovoljno'

Papa je, osim toga, za povijesnog posjeta Auschwitzu, mjestu zloglasnog koncentracijskog logora, oštro osudio holokaust. Nakon Papine objave o odlasku s dužnosti, pismom mu se obratio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. U pismu je pohvalio zasluge pape Benedikta XVI. na izgradnji odnosa između kršćana i židova. 'U ime izraelskog naroda želim vam zahvaliti za sve što ste učinili kao Papa, kako biste produbili odnose između kršćana i židova, te između Vatikana i židovske države', napisao je Netanyahu u pismu Papi u odlasku.

Godinu dana nakon izbora na sebe je navukao bijes muslimana kada je na sveučilištu u Regensburgu u jesen 2006. citirao Manuela II. Paleologa, bizantskoga cara iz 15. stoljeća, koji je rekao da je kršćanstvo tijesno vezano uz razum, a da je širenje vjere mačem nerazumno. Govoreći o odnosu vjere i razuma, Benedikt XVI. je citirao jednu Carevu rečenicu koja će danima biti tema broj jedan u svjetskim medijima i javnosti. Citat glasi: 'Pokaži mi što je nova donio Muhamed, i naći ćeš, tako je rekao, samo loše i nehumano, kao što je to da je on propisao da se vjera, koju je on propovijedao, proširi mačem.'

Na optužbe nekih islamskih teologa da tim citatom Papa unosi napetosti u odnose među religijama, za razliku od svoga prethodnika koji je islam i kršćanstvo nastojao zbližiti, Papa se ispričao i rekao da je 'duboko ožalošćen' što su dijelovi njegova govora možda bili uvredljivi jer to mu nije bila nakana. Svoja je stajališta naknadno objasnio u razgovorima s islamskim teolozima koji su ih prihvatili, a za posjeta Istanbulu molio je u Plavoj džamiji uz islamskog muftiju, odašiljući time poruku pomirbe muslimanskom svijetu.

No, najveći izazov s kojim se morao suočiti Benedikt XVI. pedofilski su skandali, koji su desetljećima bili pometani pod tepih, a razotkriveni su u doba njegova pontifikata u više zemalja. 'Koliko samo prljavštine ima u Crkvi, čak i među onima koji bi kao svećenici trebali u potpunosti pripadati Njemu. Koliko ponosa, koliko samodostatnosti', rekao je Benedikt XVI. na misi za Veliki petak 2005., kao da je anticipirao najveći skandal koji će pogoditi Crkvu. Optužbe za pedofiliju u crkvenim redovima, koju su umjesto da je osude i počinitelje izruče pravdi, biskupi godinama prikrivali eksplodirale su 2009. i 2010. Bila je to najveća kušnja Benediktova pontifikata i konačno obilježje po kojemu će se pamtiti.

Papa je inzistirao na tome da Crkva preuzme odgovornost i jasno se žrtvama ispričao u ime Crkve, što dotad nitko od njegovih prethodnika nije učinio. Ipak, i nakon toga, sve do danas, s raznih se strana mogu čuti optužbe da je i sam Benedikt XVI. prije nego je postao Papa sudjelovao u zataškavanjima pedofilskih skandala.

Curenje dokumenata s Papina radna stola 2012., bio je novi težak skandal koji je na optuženičku klupu doveo osobu od njegova najvećeg povjerenja, njegova sobara Paola Gabrielija. Sobar je osuđen, a Papa mu je oprostio, no afera je ukazala na niz financijskih malverzacija i bespoštednu borbu za vlast unutar Crkve, pa se u mnogim svjetskim medijskim napisima spekulira da je Benedikt XVI. odstupio upravo zbog tih događanja, skrivenih od očiju javnosti iza vatikanskih zidina.

Osim tih krupnih problema i situacija s kojima se morao uhvatiti u koštac, Papu su 'okrznule' i optužbe udruga za zaštitu životinja. Naime, početkom 2012. godine talijanski su aktivisti zatražili od Benedikta XVI. da prestane nositi ogrtač i kapicu s krznom od bijelog hermelina, kako se ne bi više ubijalo životinje za proizvodnju krznenih odjevnih predmeta. Talijanska udruga za zaštitu životinja i okoliša Aidaa zatražila je i primanje kod Pape na kojem bi ga pozvali da prestane nositi odjevne predmete s krznom. 'I životinje su Božja stvorenja i od Pape tražimo da odustajanjem od odijevanja stole i kapice s hermelinskim krznom načini gestu štovanja života u svim njegovim oblicima', izjavio je tada predsjednik udruge Lorenzo Croce, koji je istaknuo da su za proizvodnju jednog papinskog ogrtača potrebna krzna najmanje 25 hermelina, koji se ubijaju na iznimno okrutan način. 'Ta ubojstva sigurno ne predstavljaju znak ljubavi prema bićima koja žive na našem planetu', rekao je Croce.

Inače, Benedikt XVI. više je puta sam naglašavao potrebu očuvanja okoliša, pa su talijanski zaštitari, kojima su se odmah pridružile i kolege iz svijeta, odlučili upozoriti ga kako bi on tome i osobno mogao pridonijeti. Papa se o tome nije očitovao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene