Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UMANJENJE SUNČEVA ZRAČENJA

Novi plan za borbu s klimatskim promjenama: Maglica koja će zaštititi Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici počinju ozbiljno razmatrati radikalan plan kojim bi se borilo protiv klimatskih promjenama te umanjilo neke posljedice globalnog zatopljenja. Taj plan uključuje slanje sulfatnih aerosola u atmosferu, čime bi se Sunčeve zrake odbile natrag u svemir.

Novim planom umanjile bi neke od najznačajnijih posljedica, poput izbjeljivanja koralja te povećana učestalost i intenzitet uragana. James Crabbe sa Sveučilišta u Bedfordshireu, vodi studiju koja proučava kakav bi utjecaj geološki inženjering mogao imati na Karibe, na kojima se obavlja studija.

Pročitajte i ovo Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022. TEMPERATURNI REKORDI Vraća li se zima i što nas čeka u idućim mjesecima? Meteorolog Ivan Čačić otkriva dugoročnu prognozu Skijalište: Ilustracija - 3 LUDO VRIJEME Alpe pogodile rekordne temperature - skijaši na mukama, stručnjak poručuje: "Posljedice su prilično zabrinjavajuće"

Crabbeov tim korist računalne modele koji simuliraju što bi se dogodilo kada bi se plan implementirao. U tim modelima, geološki inženjering spriječio je, smanjenjem povećanja temperature oceana, izbjeljivanje koralja. Također, smanjena je učestalost uragana, što koraljnim grebenima daje više vremena da se oporave od oluja, izvještava Futurism.

Međutim, takvo upravljanje okolišem sa sobom nosi mnoga pitanja. "Jedna od najvećih briga kada je u pitanje upravljanje solarnom radijacijom nije njena učinkovitost, nego posljedice koje takvo upravljanje donosi", rekao je Rob Bellamy s Instituta za znanost, inovaciju i društvo na Sveučilištu u Oxfordu.

Bellamy upozorava da bi potencijalni problemi uključivali poremećaje u delikatnom ekosustavu. Te promjene mogle bi biti imati velik utjecaj na ljude koji žive u blizini. To znači da, dok bi ostatak svijeta osjetio poboljšanje, drugi bi se morali nositi s negativnim utjecajima promjena. Čak bi i samo testiranje moglo imati značajne posljedice koje se možda ne bi mogle obrnuti.

Klimatske promjene još bi uvijek bile značajan problem i kada bi ovaj plan bio uspješno implementiran. Bellamy odgovara na pitanje što bi se dogodilo kada bi sustav zastao, što bi se moglo dogoditi u slučaju terorističkog napada. "Globalne temperature bi se povećale na razinu na kojoj su bile prije geološkog inženjeringa", rekao je Bellamy. To bi moglo dovesti do naglog rasta temperature, što bi bilo opasnije od postepenog rasta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene