Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Može se činiti čudnim, no ipak, tvrde znanstvenici, oštre zime koje su se zaredale u Europi unatrag deset godina većim su dijelom povezane s globalnim zagrijavanjem.


Na prvi pogled polarne hladnoće koje pogađaju Europu nisu u skladu s povećanjem prosječnih temperatura koje se očekuju do kraja stoljeća i koje bi mogle biti više za pet do šest stupnjeva Celzija. Neki znanstvenici smatraju da valovi polarne hladnoće predstavljaju privremeno hlađenje usred procesa globalnog zatopljenja.

Vezani članci Toplinski val u Zadru (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Povremeni pljuskovi i sparine ostaju još neko vrijeme, temperature i dalje više od 30 stupnjeva Slika nije dostupna Slijedi 40 godina ekstremnih vrućina

Nova istraživanja idu i dalje i pokazuju da je porast temperature u termometrima uzrok iznimno hladnih i snježnih zima. Krivca bi se moglo potražiti u topljenju ledene arktičke kape.

Zbog zatopljenja se ledena kapa na Arktiku posljednjih godina smanjila za 20 do 30 posto, a mogla bi u ljetnim mjesecima do kraja stoljeća i potpuno nestati. Sunčeve zrake, koje se više ne odbijaju od snijega i leda, još više zatopljuju površinu zemlje na tom mjestu i više nema ledenog mora.

>> Slijedi još veća južina, temperature i do 15!

>> Arktik se i dalje zagrijava nevjerojatnom brzinom

>> 'Globalno se zagrijavanje nastavlja, ali sporije nego do sada'

U Europi i Aziji ekstremno hladne zime

'Pretpostavimo da je temperatura oceana nula stupnjeva. To je puno toplije od zraka zimi u tim polarnim krajevima. Imate stoga znakovit dotok topline koja se penje u atmosferu, a koju nemate kada je sve prekriveno ledom. To je golema promjena', objasnio je Stefan Rahmstorf, stručnjak za klimatske promjene u Institutu Potsdam.

Rezultat, stoji u studiji objavljenoj u časopisu za geofizička istraživanja, je sustav visokog tlaka koji polarni zrak tjera u obrnutom smjeru od kazaljke na satu, tj. prema Europi. Zbog te anomalije tri puta je veća vjerojatnost da ćemo u Europi i sjevernoj Aziji imati ekstremno hladne zime, objasnio je fizičar Vladimir Petuhov. Netipičnim zimama, dodao je, pridonose i promjene u Golfskoj struji. (Hina)