Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zimbabve: Mugabe ulazi u drugi izborni krug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (84) sigurno će sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora, priopćio je u petak visoki dužnosnik stranke na vlasti.

"Nedvojbeno je da će se drugi krug održati. Oslabljeni smo, ali nismo izbačeni iz igre", izjavio je tajnik za upravu Afričke nacionalne unije Zimbabvea-Domoljubne fronte (ZANU-PF) Didymus Mutasa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mugabe kaže da je spreman na razgovore s oporbom Slika nije dostupna Zimbabve: Oporbeni vođa se povukao iz predsjedničke utrke

"Očito je da će kandidat biti Robert Gabriel Mugabe. Koga drugog možemo izabrati ako ne našeg dragog Starog?", zapitao je.

Datum održavanja drugog kruga objavit će izborno povjerenstvo Zimbabvea (ZEC), dodao je.

Šest dana po završetku izbora povjerenstvo još nije objavilo rezultate predsjedničkih izbora, premda je dnevni list The Herald otvorio put drugom krugu ustvrdivši da nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu.

Pokret za demokratske promjene (MDC, oporba) zatražio je pak predsjedničko mjesto za svog kandidata Morgana Tsvangiraija, istaknuvši da je on pobjednik prvog kruga. MDC je ipak izjavio da je voljan sudjelovati u možebitnom drugom krugu.

Povjerenstvo je objavilo rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima je ZANU-PF izgubio većinu u donjem domu koju je imao 28 godina, u korist MDC-a koji sada ima 109 od 210 mjesta u parlamentu.

Riječ je o ozbiljnom porazu Mugabea koji je na vlasti otkako je ta zemlja, bivša britanska Rodezija, 1980. stekla neovisnost. Diplomati su spominjali da bi se mogao povući kako bi ne bi pretrpio "poniženje" zbog poraza od suparnika Tsvangiraija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene