Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zemlje EU-a potvrdile dogovor o jeftinijem roamingu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Europske unije privatilo je u Luxembourgu uredbu, koja će znatno sniziti cijene poziva s mobilnih telefona u inozemstvu, ali će europski građani početi dobivati smanjene račune tek od jeseni.

Ministri za telekomunikacije zemalja članica EU-a na svom sastanku u Luxembourgu postigli su politički dogovor formalno oko uredbe o roamingu, koju je 23. svibnja izglasao Europski parlament.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomičniji model Apple želi proširiti tržište s jeftinijim iPhoneom Slika nije dostupna Za 60 kvadrata 80 eura Zagreb: 50 posto povoljniji najam stanova

Prema zaključcima Vijeća, uredba će, nakon što prođe postupak pravne i jezične verifikacije biti formalno usvojena 25. lipnja, a u službenom glasilu bit će objavljena 29. lipnja, a dan poslije, 30. lipnja stupa na snagu.

Međutim, europski građani neće moći jeftinije koristiti mobilne telefone za vrijeme godišnjih odmora. Naime, nakon stupanja uredbe na snagu, operaterima je ostavljeno mjesec dana da svojim klijentima ponude povoljniji roaming, a onda će oni imati još mjesec dana da odgovore na tu ponudu, što znači da će jeftiniji roaming biti moguće tek od rujna.

Prema uredbi cijene roaminga za odlazne pozive iz inozemstva ograničavaju na 0,49 eura po minuti, a za dolazne pozive u inozemstvu na 0,24 eura. Ta gornja ograničenja primjenjivat će se tijekom prve godine važenja uredbe, a nakon toga bi se postupno smanjivala. U drugoj godini odlazni pozivi u inozemstvu naplaćivali bi se 0,46 eura, a dolazni 0,22 eura, a u trećoj 0,43 i 0,19 eura.

Europska komisija je odlučila predložiti donošenje uredbe o uvođenju gornje granice cijene roaminga tvrdeći da operateri neopravdano drže visoke cijene, tako da poziv iz inozemstva zna biti skuplji čak za šest puta nego poziv u matičnoj mreži. Ova uredba snizit će cijene na četvrtinu ili petinu dosadašnjih cijena roaminga.

"Danas se približavamo kraju sedmogodišnje sage o borbi europskih institucija protiv visokih nameta za mobilno telefoniranje", istaknula je u priopćenju, povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding.

Uredba se primjenjuje u 27 zemalja članica Europske unije i zemljama Europskog ekonomskog prostora (Norveška, Lihtenštajn i Island) koje imaju sporazum s EU-om o sudjelovanju u zakonodavstvu koje se odnosi na unutarnje tržište. To za Hrvatsku to znači da će morati ili čekati na članstvo u Uniji ili sklopiti s njom poseban sporazum o roamingu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene