Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob Zelenskog i Klička

Majka i djevojčica (9) poginule jer je sklonište u Kijevu bilo zatvoreno: "Nema opravdanja za ovu razinu nemara u gradu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je u petak reviziju svih ukrajinskih skloništa od zračnih napada u jeku sve dubljeg razdora s gradonačelnikom Kijeva nakon smrti tri osobe koje su ostale na ulici tijekom ruskog napada.

Devetogodišnja djevojčica, njezina majka i još jedna žena poginule u četvrtak dok su se žurile do skloništa u Kijevu da bi otkrile da je ono zatvoreno.

"Nema opravdanja za ovu razinu nemara u gradu", rekao je Volodimir Zelenski u večernjem video obraćanju. Dodao je da je rekao ministru strateške industrije i ministru unutarnjih poslova da provedu "potpunu reviziju skloništa".

Policija je privela četiri osobe, od kojih bi troje moglo biti optuženo za službeni nemar, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Telegramu.

Pročitajte i ovo Napad na Kijev Dramatični prizori VIDEO Pogledajte kako ruski projektil pada na autocestu prepunu auta: Dva vozača do kraja života pamtit će taj trenutak

Ove smrti uznemirile su javnost, a Zelenski je obećao oštar odgovor koji je, čini se, bio usmjeren na gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, bivšeg svjetskog boksačkog prvaka koji se i ranije sukobljavao s predsjednikom. Zelenski je rekao da su stanovnici Kijeva objavljivali informacije o zatvorenim skloništima i nepostojanju skloništa u nekim dijelovima grada.

Na sastanku lokalnog odbora u petak, Kličko je priznao da snosi dio odgovornosti, ali je rekao da su drugi krivci, prije svega predsjednikovi saveznici. Gradonačelnik je rekao da je potrošnja na skloništa u kijevskim četvrtima, od kojih većinu vode članovi stranke Zelenskog, Sluga naroda, bila "izuzetno nezadovoljavajuća" te naglasio da je na čelu vojne uprave osoba koju je imenovao predsjednik.

Pročitajte i ovo Satelitske snimke nuklearne elektrane Zaporižja - 1 Opasno stanje Razotkrivene mračne tajne ukrajinske nuklearke koja je na korak od katastrofe! Radnike drže kao taoce, a oni poručuju : "Bit će puno gore od Fukushime i Černobila"

Kličko je pozvao na "zajedničku i pravednu odgovornost" i rekao da bi mogao lobirati za smjenu šefa okruga nakon revizije potrošnje na održavanje skloništa. "Četvrti glavnog grada nisu zasebne kneževine u kojima možete hodati u bijelim rukavicama i zanemarivati svoje dužnosti", rekao je Kličko i dodao da neće tolerirati "sabotažu".

Zelenski je još u studenom optužio Klička da je loše obavio posao s hitnim skloništima za pomoć ljudima bez struje i grijanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene