Obavijesti Pretražite Navigacija
Tri u manje od 24 sata

Zelena i crvena slušalica: Kako izgledaju pozivi između Sjeverne i Južne Koreje?

Južnokorejski vojnik na telefonu (Foto: AFP)
Južnokorejski vojnik na telefonu (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjeverna i Južna Koreja nakog gotovo dvije godine komuniciraju putem telefonske linije, a povod su Zimske olimpijske igre.

U nenaseljenom selu u demilitariziranoj zoni koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju prošli tjedan je zazvonio telefon.

Pročitajte i ovo Testiranje balističkog projektila HOĆE LI BITI POSLJEDICA? Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a Avion B-1B ZAJEDNIČKA VOJNA VJEŽBA SAD raspoređuje moćne strateške bombardere u Južnoj Koreji

Prvi put od veljače 2016. godine Sjever je zvao Jug - koji se javio. Malo se toga zna o sadržaju tog 20-minutnog razgovora. Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje poručilo je tek da su dvije strane provjeravale tehnička pitanja linije za komunikaciju.

Južnokorejski dužnosnik je dakle razgovarao sa sjevernokorejskim časnikom. Pozivi se upućuju putem zelene slušalice s oznakom "sjever", a primaju se na crvenoj slušalici, iako se boje mogu zamijeniti ako je potrebno. Iznad računalnog ekrana stoji natpis "Direktna linija sjever – jug". Tu su i dva sata koja prikazuju trenutačno vrijeme u svakoj od zemalja.

Nakon završetka prvog poziva dužnosnici ministarstva ujedinjenja, odgovorni za sva pitanja koja se tiču međusobnih odnosa dviju zemalja i ujedinjenja, ostali su uz telefon zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja nazove ponovo.

samo dva sata nakon prvog uslijedio je drugi poziv. Jug je tada pozvao na zaključivanje poziva za taj dan. Već iduće jutro stigao je i treći poziv. Obje su strane još jednom provjerile stabilnost linije.

Ovaj put jug je pitao sjever i imaju li kakve novosti, a dobili su odgovor da će, kada se nešto novo pojavi, biti obaviješteni. I poziv je završio, treći u manje od 24 sata, piše CNN.

Nekoliko sati prije prvog poziva sjevernokorejski držani mediji izvijestili su javnost da je vođa Kim Jong Un dao nalog za otvaranje linije i upostavljanje komunikacije. Čini se da su okidač za tu odluku bile predstojeće Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji na kojima Sjeverna Koreja želi imati svoje predstavnike.

Vijest o ovoj odluci s veseljem je dočekana u Južnoj Koreji, čiji je predsjednik dugo pozivao na dijalog sa sjeverom.

Od prekida komunikacije Jug je zvao Sjever svaki dan u 9 ujutro i 4 popodne po lokalnom vremenu, ali odgovor nikad nisu dobili. Činili su to preko istog telefona koji je korišten za primanje najnovijih poziva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene