Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hondurasom je zavladao fašizam'

Zelaya se mobitelom obratio Općoj skupštini UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbačeni, ali još uvijek međunarodno priznati honduraški predsjednik Manuel Zelaya, koji se nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi okruženom honduraškim vojnicima, nije mogao doći na sjednicu Opće skupštine UN-a, ali se nazočnima uspio obratiti mobitelom.

Njegova ministrica vanjskih poslova Patricia Rodas stala je za govornicu Opće skupštine, upalila mobitel i prislonila ga na mikrofon. S druge strane bio je Zelaya. 'Hondurasom je zavladao fašizam. Vlada guši prava građana', rekao je Zelaya i pozvao UN da pomogne u 'ukidanju državnog udara'.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Honduraška vojska zatvorila je jučer radijsku i televizijsku postaju Globo i Cholusat Sur sklone svrgnutom predsjedniku Manuelu Zelayi, koje su smatrane posljednjim uporištem otpora režimu, nakon što je prethodno ukazom ograničila slobodu izražavanja u zemlji. Demokratski izabrani predsjednik Zelaya svrgnut je u državnom udaru 28. lipnja pošto je, kako ga optužuju pučisti, navodno želio izmijeniti ustav kako bi mogao produžiti svoj predsjednički mandat. Prošli se tjedan uspio kriomice vratiti u zemlju i utočište pronašao u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi. Brazil je priopćio da će u njemu moći ostati koliko god je potrebno, unatoč pritiscima pučističke vlasti koja želi da ga Brazil prestane štititi. Međunarodna zajednica zahtijeva Zelayin povratak na vlast. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene