Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbačeni, ali još uvijek međunarodno priznati honduraški predsjednik Manuel Zelaya, koji se nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi okruženom honduraškim vojnicima, nije mogao doći na sjednicu Opće skupštine UN-a, ali se nazočnima uspio obratiti mobitelom.


Njegova ministrica vanjskih poslova Patricia Rodas stala je za govornicu Opće skupštine, upalila mobitel i prislonila ga na mikrofon. S druge strane bio je Zelaya. 'Hondurasom je zavladao fašizam. Vlada guši prava građana', rekao je Zelaya i pozvao UN da pomogne u 'ukidanju državnog udara'.

Vezani članci Slika nije dostupna Uribe podržao novog predsjednika Hondurasa Slika nije dostupna Bivši predsjednik Hondurasa stigao u Dominikansku Republiku

Honduraška vojska zatvorila je jučer radijsku i televizijsku postaju Globo i Cholusat Sur sklone svrgnutom predsjedniku Manuelu Zelayi, koje su smatrane posljednjim uporištem otpora režimu, nakon što je prethodno ukazom ograničila slobodu izražavanja u zemlji. Demokratski izabrani predsjednik Zelaya svrgnut je u državnom udaru 28. lipnja pošto je, kako ga optužuju pučisti, navodno želio izmijeniti ustav kako bi mogao produžiti svoj predsjednički mandat. Prošli se tjedan uspio kriomice vratiti u zemlju i utočište pronašao u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi. Brazil je priopćio da će u njemu moći ostati koliko god je potrebno, unatoč pritiscima pučističke vlasti koja želi da ga Brazil prestane štititi. Međunarodna zajednica zahtijeva Zelayin povratak na vlast. (Hina)