Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je to moguće?

Superbaka: Ova žena (75) ne osjeća nikakvu bol, svoju supermoć otkrila tek nedavno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Znanstvenici su otkrili kako rijetka genska mutacija Britanki Jo Cameron omogućuje da živi život gotovo bez boli i da nikada ne osjeća tjeskobu ili strah.

Stručnjaci s University College London (UCL) otkrili su kako mutacije u genu FAAH-OUT djeluju na molekularnoj razini te omogućuju Jo Cameron da ne osjeća bol.

Također se vjeruje da isti biološki mehanizmi omogućuju brže zacjeljivanje rana.

Istraživači su rekli da otkrića, objavljena u časopisu Brain, otvaraju vrata novim istraživanjima lijekova u području liječenja boli i zacjeljivanja rana.

Profesor James Cox, s UCL Medicine, rekao je: "Preciznim razumijevanjem onoga što se događa na molekularnoj razini možemo početi razumijevati što se događa i to otvara mogućnosti za otkrivanje lijekova koji bi jednog dana mogli imati dalekosežne pozitivne učinke za pacijente."

Jo Cameron (75) živi u blizini jezera Loch Ness, dospjela je na naslovnice 2019. kada su znanstvenici UCL-a objavili da zbog mutacija u prethodno nepoznatom genu FAAH-OUT ne osjeća bol, stres ili strah.

Saznala je za stanje kada je imala 65 godina kada je imala problema s kukom, a otkrilo se da ima tešku degeneraciju zgloba iako nije osjetila nikakvu nelagodu ili bol, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u SAD-u Bolnica suočena s optužbama: Više od desetljeća ignorirali su liječnika seksualnog zlostavljača jer im je donosio novac

Imala je operaciju ruke u bolnici Raigmore u Invernessu nekoliko mjeseci kasnije i nakon toga nije prijavila nikakvu bol, iako je tretman inače vrlo bolan.

Nadovezujući se na taj rad, istraživači su otkrili da mutacija FAAH-OUT smanjuje "ekspresiju" gena FAAH, koji je povezan s boli, raspoloženjem i pamćenjem.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: Pripremaju djecu za budućnost - 4 Bolja Hrvatska Odlučile su uzeti stvari u svoje ruke i učenike podučavati novim vještinama. Oni ih obožavaju: "To se nigdje ne uči"

Pročitajte i ovo Život nakon poplava - 1 glodavci, komarci, krpelji Zaraze prijete na poplavljenim područjima, HZJZ poručuje: "Ništa ne dirajte golim rukama"

Tim je otkrio da su razine aktivnosti enzima u genu FAAH znatno smanjene u Cameroninu slučaju.

Također su analizirali uzorke tkiva kako bi proučili učinke mutacija gena FAAH na druge molekularne putove i otkrili povećanu aktivnost u drugom genu, poznatom kao WNT16, koji je prethodno bio povezan sa stvaranjem kostiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene