Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što učiniti?

S vrućinama na svjetlo dana izlaze i životinje kojih se mnogi boje, imamo li dovoljno protuotrova? "Našli smo je u polici s jajima"

Aktualno Galerija Zmije - 4 Zmije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zmije - 2 Zmije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zmije - 3 Zmije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zmije - 1 Galerija 1/4 >>
S toplim vremenom na sunce izlaze i zmije. Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić izvještava kako se ponašati ako je uočite i imamo li dovoljno protuotrova.

Splićani su dojavili da je pokraj Ekonomskog fakulteta viđena zmija. Čini se neotrovna poljarica, ali studentima nije svejedno.

Poskoka je pak snimio Toni Marušić, splitski vatrogasac. Kada Splićani zovu da su vidjeli zmiju, stiže upravo on. Nedavno je lovio zmiju ribaricu u splitskoj trgovini, kaže: "Našli smo je u polici s jajima."

Sa zmijama je na ti, jer ih njeguje i u stanu ima čitav zmijski zoološki vrt – anakonde i pitone.

Jedan od njegovih pitona ima 40 kilograma, njegov stisak oko vrata lako može ubiti. Dobro je znati da su zapravo 'antialkoholičari': "Jedini način koji nije nasilan po zmiju je da joj se ulije alkohol u usta, tada najčešće puste."

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Svi su u strahu Skupila novac za svoju prvu kuću, a onda u njezinim zidovima otkrila zmije

Pročitajte i ovo Zmija u drvarni - 2 Sve vrste spašavanja Građani u panici: Vatrogasci usred sanacije od poplave dobili nesvakidašnju dojavu

Iako mnogima šokantni, u odnosu na poskoke, ovo su ipak samo ljubimci.

Kako je zadnjih godina bilo dramatično malo seruma protiv ugriza otrovnica, ekipa Dnevnika Nove TV otišla je provjeriti u splitsku bolnicu. Pokazali su 10 kutijica seruma. Po dva se daju svakoj osobi koja eventualno bude ugrižena pa izgleda da ima dovoljno zaliha u splitskoj bolnici.

Predstojnica Klinike za infektologiju KBC Split, Mirela Pavičić Ivelja tvrdi: "Nabavljamo još za ljetnu sezonu, kada ugriza ima nešto više."

Dr. Marko Rađa 15 godina je radio u imotskim ambulantama.

"Dječak oko 14 godina iz suhozida je za rep povukao zmiju, bio je poskok i ugrizao ga je za prst. U 15 minuta, kad su došli do ambulante, ruka je već bila duplo deblja, potpuno modra, prošarana", kaže.

Ministarstvo zdravstva reporterka je upitala što je s Imunološkim zavodom koji je ranije proizvodio serum, no za sada bez odgovora. Za sada nas spašava bugarski serum. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene