Održavanje izbornih skupova u subotu u Istanbulu označilo je kraj kampanje za turske predsjedničke i parlamentarne izbore, a posljednji skup je uz predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana održao i njegov najveći suparnik Muharrem Ince iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), javlja dpa.

Galerija


Od pet održanih skupova, Erdogan je tri održao u najnapučenijem turskom gradu Istanbulu, gdje je isticao postignuća njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). Na zadnjem okupljanju svojih pristaša odbacio je bojazni oporbe glede mogućih izbornih prijevara i poručio da je Turska država u kojoj vlada zakon.

Vezani članci Napad na Kurde (Screenshot: Reuters) Turska ne posustaje: Unatoč potpisanom petodnevnom primirju i dalje granatiraju Kurde Svećenik, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Hrvatska biskupska konferencija o EU izborima: "Nemamo pravo apstinirati, nemamo pravo kritizirati ako se sami ne aktiviramo"

"Poduzeli smo sve sigurnosne mjere", kazao je aktualni predsjednik i podsjetio da glasačka mjesta nadziru predstavnici svih političkih stranaka.

Ince je pozvao svoje pristaše da ne napuštaju glasačka mjesta i pomno nadgledaju brojanje glasova kako bi se izbjeglo namještanje izbora.

Prema posljednjim istraživanjima, Erdogan, čelnik i kandidat islamsko-konzervativne APK ostaje favorit za predsjednika, ali bi se moglo dogoditi da ne prijeđe prag od 50 posto potreban za pobjedu u prvom krugu.

Ince bi tada vjerojatno bio njegov glavni suparnik u slučaju drugog kruga predviđenog za 8. srpnja.

Prema anketama na trećem mjestu je Meral Aksener, kandidatkinja stranke lijevog centra Iyi (Dobro), a slijedi je Selahattin Demirtas, bivši supredsjednik prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) koji kampanju vodi iz zatvora.

U nedjelju gotovo 60 milijuna Turaka ima pravo glasa na novim predsjedničkim i parlamentarnim izborima kojima se zaključuje turski prijelaz na izvršno predsjedništvo. (Hina)