Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U kampanju za lov na ratnog zločinca Josepha Konyja, lidera militantne ugandske skupine Božja vojska otpora odgovornog za smrt tisuća djece, uključila se i humanitarna organizacija 'Nevidljiva djeca'.


Njihov dokumentarni film Cony 2012 pogledalo je više od 26 milijuna ljudi.

Vezani članci Meghan Markle, princ Harry i Archie (Foto: Getty Images) Najnježnija kraljevska pusa: Objavljena dosad neviđena snimka mame Meghan i malenog Archieja Dario Kordić (Foto: Pixsell, Dusko Jaramaz) Dario Kordić govorio o vjeri na skupu don Stojića, aktivisti mu vikali: "Ti si ratni zločinac!"

Teroristička skupina Božja vojska otpora (Lord Resistance Army) se više od 20 godina bori za upravljanje Ugandom na temelju 10 Božjih zapovijedi. No, to ih nije spriječilo da ubijaju, siluju i otimaju djecu. Prema podacima Svjetske banke Konyjeva vojska je do sada prisilno regrutirala više od 66.000 dječaka i djevojčica koje je potom tjerala na ubijanja, silovanja i pljačke. Mnogi od njih su postali seksualni robovi i narkomani.

U potragu za Konyjem posljednjih su se dana uključile i poznate osobe poput Seana Diddyja Combsa, Rihanne, Georgea Clooneyja, Zooey Deschanel i Ellen DeGeneres, a humanitarna organizacija 'Nevidljiva djeca' (Invisible Children) objavila je 30-minutni video koji je u 3 dana pogledalo gotovo 27 milijuna ljudi. U dokumentarcu je prikazana borba u Ugandi i to iz perspektive jednog bivšeg vojnika Konyjeve vojske te sina američkog producenta Jasona Rusella koji pak, ne zna tko je Kony i što se u Ugandi uopće događa.

Kony je 1987. godine osnovao Veliku svetu vojsku spasa kojoj je 1988. godine promijenio ime u Božja vojska otpora. Osnovani su u znak otpora protiv marginalizacije etničke grupe Acholi, no vrlo brzo su se okrenuli ubojstvima i pljačkama. Nekoliko stotina članova počinili su neke od najgorih zločina nad afričkim stanovništvom. Otimali su djecu i mlade i prisiljavali ih na borbu i ubojstva, nerijetko i vlastitih roditelja.

Kony je 2006. godine izveden pred Međunarodni kazneni sud u Haagu gdje je i osuđen za počinjene ratne zločine, ali nije uhićen. Vjeruje se kako se danas skriva uz granicu Sudana i DR Konga.