Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatvorena birališta u Italiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta u Italiji zatvorila su se drugog dana glasovanja u 15 sati, a prve izlazne ankete s predviđanjima rezultata glasovanja za Zastupnički dom i Senat očekuju se tijekom poslijepodneva po zatvaranju birališta.

Na glasovanje za Zastupnički dom talijanskog parlamenta pozvano je 47 milijuna Talijana dok je pravo glasa za gornji dom, Senat, imalo 43 milijuna talijanskih glasača.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Ilustracija Parlamentarni izbori Neki Hrvati već danas izlaze na birališta

Po zaključenju prvog dana glasovanja u 22 sati u nedjelju zabilježen je 4 posto slabiji odaziv birača nego na prethodnima izborima 2006. godine kada je prvog dana glasovanja na birališta izašlo 66,5 posto birača.

Po ranijim anketama, očekuje se pobjeda vođe desnice Silvija Berlusconija kojemu je glavni protukandidat bivši gradonačelnik Rima iz redova lijevog centra Walter Veltroni, no mediji su uoči izbora spominjali i mogućnost mrtve utrke između lijevog i desnog centra.

Tko će biti pobjednik izbora, novi premijer, trebalo bi se znati večeras, osim ako obojica kandidata ne dobiju podjednak broj glasova, što će se onda znati sutra.

Jedan dio talijanskih birača je u nedjelju i ponedjeljak birao i svoje predstavnike u regionalnim i lokalnim vlastima a odaziv birača na lokalnim izborima, za razliku od parlamentarnih, u nedjelju je bio bolji 5 do 10 posto nego prije dvije godine.

Talijani su tako birali i predsjednike i vijećnike regija Sicilije i Furlanije Julijske krajine, devet pokrajina i 424 gradova i općina među kojima i Rima.

Prebrojavanje glasova za lokalne vlasti trebalo bi početi sutra dok će na Siciliji početi odmah nakon što se prebroje glasovi za Zastupnički dom i Senat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene