Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zastupnik u Knessetu protiv govora Angele Merkel na njemačkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultradesničarski zastupnik u izraelskom parlamentu namjerava spriječiti predviđeni govor njemačke kancelarke Angele Merkel na njemačkom jeziku za vrijeme posjeta Knessetu.

Ako gospođa Merkel govori njemački, to predstavlja nepoštivanje Države Izraela, izjavio je glasnogovornik zastupnika Aryea Eldada iz Nacionalne unije/Nacionalno religiozne stranke.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Slika nije dostupna Merkel na hebrejskom u Knessetu

Njemačka će kancelarka posjetiti Izrael od 16. do 18. ožujka.

Eldad, koji je u holokaustu izgubio oba djeda i bake i još nekoliko rođaka, općenito se protivi govoru njemačke kancelarke pred zastupnicima Knesseta, izjavio je glasnogovornik.

On ni danas ne kupuje njemačke proizvode, a prisegao je da nikad neće stupiti na njemačko tlo. 57-godišnji zastupnik uputio je pismo predsjednici Knesseta Daliji Itzik u kojemu je obavještava o svojim zahtjevima.

Prema izvješću dnevnika 'Jerusalem Post', Knesset će uoči posjeta njemačke kancelarke izmijeniti svoj statut. Njime je sad određeno da samo predsjednici, šefovi država i kraljevi imaju pravo govoriti pred parlamentarnim plenumom. Promjene statuta omogućit će nastupe različitih "inozemnih vođa".

Eldad je usporedio predviđene promjene statuta s vremenima Osmanlijskog carstva, kad je za potrebe njemačkog cara Williama II. probijena rupa u zidinama jeruzalemskog starog grada kako bi mogao ujahati u kršćansku četvrt.

'Tada su srušili zidove. A danas Knesset želi opet rušiti zidove i mijenjati svoje zakone kako bi se prilagodio posjetitelju iz Njemačke', izjavio je Eldad za 'Jeruzalem Post'.

Bivši njemački savezni predsjednik Johannes Rau govorio je 2000. pred Knessetom kao prvi njemački državni poglavar u povijesti, a nekolicina izraelskih zastupnika tada je bojkotirala njegov govor.

Slično se dogodilo i s posjetom sadašnjeg njemačkog predsjednika Horsta Koehlera, čiji je govor 2005. u Knessetu bojkotirao Eldad zajedno s još nekoliko zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene