Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raširenost zaraze svinjskom gripom u SAD-u je u opadanju, no istodobno je zabilježeno najviše smrti djece u jednome tjednu od početka epidemije, objavila je u ponedjeljak američka epidemiološka služba - Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante.


Raširena zaraza virusom H1N1 izviještena je iz 32 savezne države u tjednu završno s 21. studenoga, što je pad u odnosu na 43 države tjedan ranije, navodi CDC. U izvješću se također navodi da je u istome tjednu laboratorijski potvrđeno 27 novih smrti djece mlađe od 18 godina od svinjske gripe, čime je broj umrle djece službeno povećan na 200. Od početka epidemije to je najveći broj djece koji je u jednome tjednu umro od nove gripe u SAD-u.

Dužnosnici vjeruju da je uz službeno izvještene smrti bilo i još nekoliko stotina umrle djece jer statistika smrti zaostaje za širenjem epidemije. Od prve pojave u travnju od svinjske gripe je prema procjenama oboljelo 22 milijuna Amerikanaca, oko 98,000 je hospitalizirano a 4,000 je umrlo. Ta je statistika slična onoj kod sezonske gripe, ali uz veću smrtnost djece i mladih. Pandemija svinjske gripe do sada je imala dva vala u SAD-u prvi na proljeće i drugi veći koji je počeo krajem ljeta.

Vezani članci Višestruko ubojstvo u Atlanti Višestruki ubojica iz Atlante: ''Pizza, oružje, obitelj i Bog. Poprilično dobar život'' Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Amerikanka preminula nakon druge doze Moderninog cjepiva: Patolog kaže da ne postoji veza između cijepljenja i smrti, obitelj tvrdi da je bila zdrava

>> Svinjska gripa mutirala, ugrožena industrija cjepiva

Vrhunac drugoga vala bio je krajem listopada, kada je gripa bila raširena u 48 od 50 američkih saveznih država. U CDC-u očekuju i treći val, početkom siječnja. 'Ne bi bili iznenađeni da vidimo još jedan uzlet gripe u krajem godine ili početkom iduće, kada se djeca vrate u školu s Božićnih blagdana', rekao je glasnogovornik CDC-a Tom Skinner. Postblagdansko širenje gripe zabilježeno je tijekom pandemije gripe 1957. koja se proučava kao mogući model za sadašnju pandemiju svinjske gripe. (Hina)