Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnosni razlozi

Zapela istraga o napadu kemijskim oružjem u Siriji, pucano na ekipu međunarodnih stručnjaka

Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Inspektori u Dumi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sirija (Foto: AFP) Sirija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Ruševine istraživačkog centra kod Barezeha (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Istraga o kemijskom napadu u Siriji u srijedu se našla na mrtvoj točki, a ekipa međunarodnih stručnjaka nije mogla stići do mjesta napada u Dumi iz sigurnosnih razloga nakon što je na njih pucano pa su se bili prisiljeni povući.

Nakon tih navodnih napada toksičnim plinovima u kojima je smrtno stradalo najmanje 40 osoba u Dumi, 7. travnja, Washington, Pariz i London su pokrenuli napade na položaje sirijskih vlasti što je dovelo do vrhunca diplomatskih napetosti.

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima"

Režim Bašara al-Asada je opovrgao svaku vezi s tim napadima, a istraga kojom bi se trebao provjeriti taj napad je neizvjesna.

Na traženje Asadovog režima, ekipa Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) stigla je u subotu u Damask, ali do sada nije uspjela od tamo krenuti na mjesto napada.

Režim i njegov ruski saveznik navode sigurnosne razloge, a Zapadnjaci ih optužuju da žele onemogućiti istragu.

Kada je sigurnosna izvidnica UN-a za Dumu u utorak krenula u pregled potencijalnog mjesta napada, na njih je pucano, zbog čega su se bili prisiljeni povući. "Ekipa se vratila u Damask", naveo je generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu u priopćenju.

"Ne znamo kada će stručnjaci moći otići u Dumu", dodao je i precizirao da će oni krenuti nakon zelenog svjetla UN-ove sigurnosne agencije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene