Obavijesti Pretražite Navigacija
Financijska kriza

Zemlje zapadnog Balkana očekuju teška vremena: "Pred vladama je veliki izazov"

Svjetska banka
Svjetska banka Foto: Afp
Države zapadnog Balkana snažno će osjetiti posljedice krize koju je prouzočila ruska agresija na Ukrajinu, procjenjuje Svjetska banka.

Države zapadnog Balkana i u ovoj godini mogu očekivati više nego prepolovljeni gospodarski rast u usporedbi s onim iz 2021. godine, procjena je Svjetske banke (WB) u novoj analizi objavljenoj u srijedu.

Kako podsjećaju analitičari Svjetske banke, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u državama regije zapadnog Balkana od BiH do Albanije u 2021. godini dosegnuo je stopu od 7,4 posto što je bilo veliko povećanje u odnosu na pandemijom obilježenu 2020. kada je BDP rastao po stopi od 3,2 posto. Prošle je godine i stopa zaposlenosti na zapadnom Balkanu porasla na najvišu povijesnu razinu dosegnuvši 45,8 posto.

Glavni pokretač rasta bio je izuzetno snažan oporavak potrošnje, čemu su doprinijeli fiskalni poticaji, oslobađanje potisnute potražnje i ublažavanje ograničenja kretanja i putovanja.

Pročitajte i ovo Plinovod Ovisni o ruskom plinu Rat u Ukrajini ekonomski će uzdrmati i Hrvatsku: ''U kratkom roku će taj šok bitno utjecati na cijene u prehrambenoj industriji''

Sve to je sada dovedeno u pitanje zbog posljedica koje je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu. Prema sadašnjim projekcijama analitičara Svjetske banke stopa rasta na zapadnom Balkanu u 2022. godini iznosit će 3,1 posto.

Širenje sukoba ili dugotrajan rat u Ukrajini mogli bi dodatno otežati globalnu trgovinu i dovesti do rasta cijena energije i hrane. Rizici refinanciranja mogu se javiti ukoliko se nastavi trend nepovoljnih uvjeta na inozemnim financijskim tržištima.

Održivost javnog duga može postati razlog za zabrinutost ukoliko se već ograničeni fiskalni prostor dodatno suzi kako bi se odgovorilo na više cijene energije i hrane uz povećanje troškova refinanciranja.

Pročitajte i ovo Nestašica ulja - Ilustracija - 4 GLOBALNI RAST CIJENA Prijeti li svijetu nestašica? Trgovački lanci u nekoliko europskih zemalja uveli ograničenja na kupnju suncokretova ulja

"Zapadni Balkan sada se suočava s novim izazovima čiji utjecaj dodatno otežava rat u Ukrajini, a među njima su rast cijena, energije i hrane, visoka inflacija i uspostravanje trgovinske razmjene i investicija", kazala je Linda Van Gelder, regionalna ravnateljica Svjetske banke.

Upozorila je kako pred vladama država regije sada stoji izazov osmišljavanja odgovorne politike koja će osigurati izlaz iz krize i zaštiti postignuća iz 2021. godine, posebice važnih kako bi se očuvali rezultati postignuti na planu smanjenja siromaštva.

Pročitajte i ovo Iva Tomić - 3 Izdaci za plaće rastu Glavna ekonomistica HUP-a na Praznik rada: "Poslodavci su svjesni da bez radnika ne mogu ništa"

U Svjetskoj su banci zaključili kako na zapadnom Balkanu ne može biti održivog rasta bez strukturnih reformi u cilju podizanja produktivnosti, jačanja konkurentnosti, ulaganja u ljudski kapital i poboljšanja upravljanja.

U postojećem neizvjesnom okruženju rast bi potaknule mjere za smanjenje regulatornih troškova za gospodarstvo, povećanje tržišne konkurencije, potpore sudjelovanju svih građana na tržištu rada i jačanje nezavisnosti javnih institucija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene