Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Mogu li građani i gospodarstvo biti bezbrižni u nadolazećoj sezoni? Ima li plina? "Najvažnije je da krenemo na vrijeme"

Aktualno Galerija Igor Grozdanić - 3 Igor Grozdanić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Igor Grozdanić - 2 Igor Grozdanić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Igor Grozdanić - 1 Igor Grozdanić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo Ivan Čorkalo Foto: DNEVNIK.hr +0 Rafinerija nafte Brod Galerija 1/5 >>
Hrvatska u četiri mjeseca i s 350 milijuna eura mora napuniti skladišta plinom za bezbrižnu sezonu grijanja. Izdano je rano upozorenje vezano za sigurnost opskrbe plinom. Riječ je o uobičajenom mehanizmu za situaciju kada se nakon sezone grijanja isprazne skladišta plina.

Najveće hrvatsko skladište plina trenutačno je popunjeno tek 18 posto, a na ovaj se način zakupce nastoji potaknuti na punjenje skladišta kako bi ogrjevnu sezonu dočekalo na 90 posto popunjenosti. Iz Ministarstva gospodarstva tvrde kako razloga za brigu nema te da će, ako tržište zakaže, skladište napuniti država.

Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva ističe kako tržište neće napuniti skladište, nego trećinu.

"Mi radi svoje sigurnosti kao odgovorna država ćemo poduzeti sve da se u svibnju definira način i model kako će se isfinancirati punjenje skladišta. To je zalog naše sigurnosti za zimu. To vam dođe oko 350 milijuna eura. Vi skladište možete napuniti u 4 mjeseca i mi ćemo ga u 4 mjeseca napuniti, najvažnije je da na vrijeme krenemo da ne bi zakasnili", kazao je Milatić.

Reporter Ivan Čorkalo za Dnevnik Nove TV u utorak je razgovarao s Igorom Grozdanićem, stručnjakom za energetiku. Na pitanje mogu li građani i gospodarstvo biti bezbrižni u nadolazećoj ogrjevnoj sezoni, gost je rekao da će prirodnog plina biti – i za građane i za industriju.

"Nema panike za dalje, idu toplija vremena i bez obzira na ratne sukobe nadamo se da će biti sve u redu, imamo LNG terminal na Krku, imamo još neke alternative, tako da prirodnog plina će biti za građane i industriju RH", poručio je Grozdanić te dodao kako nema 'ali'.

Gost Dnevnika Nove TV dodao je kako smo donedavno bili malo uplašeni, no Vlada je dobro reagirala.

"Srećom, imamo najbolji projekt u zadnjih desetak godina u energetskom sektoru, a to je LNG terminal na Krku, na koji je dosta bilo bačeno drvlja i kamenja, međutim od njegovog starta, od 1. siječnja 2021., on dosta dobro radi i pokazao se vrlo isplativ, dapače, već se isplatio", pojasnio je.

Cijene rastu

U posljednju godinu dana nabavna cijena plina porasla je. 

"Ako računamo da je cijena prirodnog plina pala na 15 eura po megavat-satu prije točno godinu dana, konkretnije u 5., 6. mjesecu prošle godine i otad se počela dizati, možemo vidjeti koliko je tada bila nerealna cijena, mnogi nisu vjerovali da će biti cijena takva i dalje, mnogi su čekali da padne ispod tih 15 eura po megavat-satu i nisu se snašli, međutim ona se polako preko ljeta, posebno tijekom jeseni dizala preko 30, pa preko 50 na kraju završila i preko 135 eura i više po megavat-satu", obrazložio je Igor Grozdanić.

Na pitanje zašto je dojam da se svi ponašaju kao da su ih iznenadili takva cijena i svi ti događaji, stručnjak za energetiku je odgovorio kako je ova kriza je uzrokovala s nekoliko čimbenika. Sve je, kako je kazao, počelo s cijenom prirodnog plina, no ako gledamo da nismo dobrovoljno obratili pažnju na sve energente, sve nam je došlo na naplatu.

"Ovo što se dogodilo, nažalost, bilo je realno, samo nismo mislili da će biti tako ekstremno, nismo mislili da će cijena prirodnog plina ići preko sto eura po megavat-satu", naglasio je.

Na pitanje što na jesen mogu očekivati građani, Grozdanić je odgovorio da građani mogu očekivati stabilnu cijenu.

Pročitajte i ovo Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 2 "To su stari podaci" Ipak ćemo se grijati na zimu? Ministarstvo reagiralo na tvrdnju da bez ruskog plina možemo popuniti samo 30 posto skladišta

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Kod Mislava Bage Ministar Marić nema nimalo lijepe vijesti. Inflacija će možda biti i dvoznamenkasta. Što može država? "Imamo još municije za pomoć građanima"

"Ovo povećanje koje je bilo 1. travnja, nadamo se da neće biti većih neprilika. Nadam se da mogu mirno spavati što se tiče sigurnosti i opskrbe. Postoji bojazan prema industriji i poduzetnicima – malim, srednjim i velikim. Mislim da ova mjera što je Vlada donijela nije dovoljna, posebno ne za velika poduzeća. Bojim se da će bitI problema s cijenama na jesen za njih. Građani mogu mirno spavati, ali industrija i poduzetništvo baš i ne", zaključio je gost Dnevnika Nove TV.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene