Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Izrečena petogodišnja kazna

Zapad zgrožen kaznom ruskom oporbenom čelniku Navaljnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija izrazila je u četvtak zabrinutost zbog petogodišnje zatvorske kazne izrečene ruskom oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom, ocijenivši da ta presuda ozbiljno dovodi u pitanje postojanje pravne države u Rusiji, a zabrinutost zbog presude dijele i SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i brojne udruge civilnog društva.

Navaljni (37), odvjetnik, otac dvoje djece, "moćni govornik" koji vlasti naživa "lupežima i varalicama", kako ga opisuje Reuters, borac protiv korupcije koji je predvodio najmasovnije prosvjede protiv Vladimira Putina od preuzimanja vlasti 2000. godine, proglašen je krivim za pronevjeru javnog novca u iznosu od 400.000 eura na štetu tvrtke za eksploataciju šuma Kirovles 2009., dok je obnašao dužnost savjetnika regionalnog guvernera oblasti Kirov.

Glasnogovornik europske povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost rekao je da je Catherine Ashton zabrinuta zbog osuđujuće presude Navaljnom i drugom optuženiku Pjotru Ofitserovu. Ofitserov, otav petero djece, dobio je četiri godine zatvora zbog suučesništva u kaznenom djelu.

"Ishod suđenja, imajući u vidu postupovne pogreške, postavlja vrlo ozbiljna pitanja o stanju pravne države u Rusiji. Ashton se nada da će se te presude razmotriti u žalbenom postupku", kazao je glasnogovornik.

>> Rusija: Oporbeni aktivist Udaljcov kreće u štrajk glađu

Navaljni je odbacio sve točke optužnice i kazao da se radi o osveti Kremlja te da je njihova svrha da ga se politički marginalizira. Petogodišnja kazna znači da se Navaljni neće moći kandidirati za predsjedničke izbore 2018., kao ni za moskovskog gradonačelnika u rujnu. Po izricanju presude, Navaljni je pozvao na bojkot izbora za gradonačelnika Moskve na kojima se trebao sučeliti sa sadašnjim gradonačelnikom Sergejom Sobjaninom, bliskim Putinu.

SAD je također izrazio "duboku zabrinutost" zbog presude Navaljnom. "Duboko smo zabrinuti osuđujućom presudom Navaljnom i očito politički motiviranim sudskim postupkom", napisao je na Twitteru američki veleposlanik u Moskvi Michael McFaul.

Osudi odluke suda u Kirovu pridružuje se i Berlin, a prema riječima Markusa Loeninga, vladinog predstavnika za ljudska prava u ministarstvu vanjskih poslova, njemačka je "u šoku".

"Priroda ovog suđenja i oštra kazna novi su dokaz toga da rusko sudstvo i pravosuđe nije nezavisno. Rusija je po pitanju demokracije i vladavine zakona zakoračila unatrag", kazao je Loening. On je zatražio da Navaljni smjesta bude oslobođen i da mu se omogući pošteno postupanje u narednim pravnim koracima.

"Alekseju Navaljnom se mora omogućiti sudjelovanje u političkom životu. Tražim da moskovske vlasti dopuste održavanje očekivanih prosvjeda i demostracija protiv presude", dodao je Loening.

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot je u ime svoje zemlje izrazio zabrinutost zbog petogodišnje kazne, ali i nadu da će biti poništena u žalbenom postupku.

London je izrazio žaljenje zbog "selektivne pravde" i optužio Rusiju da se ne pridržava međunarodnih obveza po pitanju ljudskih prava. "Pozivam rusku vladu da u potpunosti poštuje načela pravde i osigura uvjete da se zakon primjenjuje na nediskriminirajući način", priopćio je ministar vanjskih poslova William Hague.

Bivši milijarder i još jedan protivnik Kremlja Mihail Hodorkovski, koji služi 11-godišnju zatvorsku kaznu, pozvao je Ruse da se nakon presude Navaljnom odupru "represivnom aparatu".

"Osuđujuća presuda je bila predvidljiva i neizbježna", napisao je Hodorkovski na svom blogu i poručio da će "ih sve zatvarati, jednog po jednog", ukoliko svi Rusi ne shvate da je "to i njihova stvar".

"Vrijeme indiferentnosti je završeno. Tko god odbija lažno svjedočiti, tko god ne oklijeva sam prosvjedovati, tko god ne zaboravi one koji su zatočeni....čini našu zemlju boljom. To je domoljublje", napisao je Hodorkovski. Također je podsjetio da "osuda političkih protivnika u Rusiji nije ništa neuobičajeno", od vremena Staljinovog terora, razdoblja vladavine Hruščova i Brežnjeva pa do danas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Što se točno dogodilo? Misterij smrti Andreja Navaljnog: Ovo su najveće nelogičnosti u slučaju koji je zgrozio svijet Aleksej Navaljni i Vladimir Putin U zatvoru Preminuo Aleksej Navaljni, najveći Putinov kritičar, objavljeno što se dogodilo: Stižu oštre reakcije Zapada

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene