Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikanski nuncij u Izraelu msgr. Antonio Franco vjerojatno neće sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na mučenike i junake holokausta pri Yad Vashemu 15. travnja, zbog teksta ispod slike pape Pija XII. u muzeju holokausta, koji smeta Vatikanu.


Tekst ispod slike pape Pija XII. govori o "dvomislenom" držanju toga Pape tijekom Drugoga svjetskog rata. Papa Pio XII nije potpisao savezničku izjavu kojom se osuđuje uništenje Židova i "zadržao je neutralan stav kroz cijeli rat", navodi se u tekstu koji Vatikan smatra spornim. 

Vezani članci Izrael popustio mjere Nazdravljaju smanjenju broja novozaraženih: Cijepili više od četiri milijuna ljudi, pogledajte kako sad izgledaju njihove ulice Arheološko nalazište, ilustracija Povijesno otkriće u Izraelu: Pronađen 2000 godina star biblijski rukopis

Slika s tim tekstom postavljena je u muzeju u Jeruzalemu 2005. a početkom 2006. prethodni vatikanski nuncij
zatražio je izmjenu tog teksta.

Iz muzeja Yad Vashem je odgovoreno da postoji volja za promjenom gledišta o djelovanju pape Pija XII. i da je za to potreban uvid u vatikanski arhiv kako bi izraelski stručnjaci mogli doći do novih informacija.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta nazočit će svi
veleposlanici akreditirani pre izraelskoj državi, osim možda
vatikanskog nuncija.