Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zakon o pravima homoseksualaca podijelio Italiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska vlada lijevog centra premijera Romana Prodija usvojila je jučer navečer nacrt zakona o pravima nevjenčanih parova kao i onih istoga spola, što je izazvalo kritiku Katoličke crkve i oporbenog desnog centra čiji će ga zastupnici pokušati srušiti u parlamentu.

Premda se u Italiji prvi put heterogeni parovi izjednačuju s homoseksualnim i prvi se put priznaje suživot nevjenčanog para, gay udruge nisu u cijelosti zadovoljne zakonskim rješenjima.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj - 4 uoči parlamentarnih izbora VIDEO/FOTO Pola milijuna Poljaka izašlo na ulice u golemim prosvjedima protiv vlasti: "Dosta je!", "Ne želimo autoritarnu Poljsku" Slika nije dostupna s obje strane rešetke Predstavljena publikacija o pravima djece roditelja zatvorenika: "Treba govoriti o njihovoj zaštiti više nego ikad"

U prvom od 13 članaka nacrta zakona se kaže da "dvije osobe, pa i istoga spola, ujedinjene ljubavlju" koje žive zajedno a nisu u rodu, imaju određena prava. 

Među pravima se spominje primjerice posjet partneru u bolnici, zatim nasljeđivanje stana u slučaju smrti ako je par živio zajedno najmanje devet godina, kao i nasljeđivanje mirovine.

Katolička crkva nije službeno reagirala, ali su pojedini biskupi
dali do znanja da će se "oštro" boriti protiv takvog zakona koji, po njihovu mišljenju, "uništava tradicionalnu obitelj temeljenu na braku".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene