Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska vlada lijevog centra premijera Romana Prodija usvojila je jučer navečer nacrt zakona o pravima nevjenčanih parova kao i onih istoga spola, što je izazvalo kritiku Katoličke crkve i oporbenog desnog centra čiji će ga zastupnici pokušati srušiti u parlamentu.


Premda se u Italiji prvi put heterogeni parovi izjednačuju s homoseksualnim i prvi se put priznaje suživot nevjenčanog para, gay udruge nisu u cijelosti zadovoljne zakonskim rješenjima.

Vezani članci Braća i sestre ili parovi? Braća i sestre ili parovi? Instagramom se širi zabavna igra, provjerite koliko ste pronicljivi Vjenčanja za vrijeme pandemije Vjenčali se usprkos pandemiji pa se pohvalili kreativnim rješenjima

U prvom od 13 članaka nacrta zakona se kaže da "dvije osobe, pa i istoga spola, ujedinjene ljubavlju" koje žive zajedno a nisu u rodu, imaju određena prava. 

Među pravima se spominje primjerice posjet partneru u bolnici, zatim nasljeđivanje stana u slučaju smrti ako je par živio zajedno najmanje devet godina, kao i nasljeđivanje mirovine.

Katolička crkva nije službeno reagirala, ali su pojedini biskupi
dali do znanja da će se "oštro" boriti protiv takvog zakona koji, po njihovu mišljenju, "uništava tradicionalnu obitelj temeljenu na braku".