Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mirovne snage Europske unije u Bosni i Hercegovini službeno će ovog tjedna prepustiti upravljanje zračnim prostorom vlastima te zemlje, no tehnički dio tog posla za njihove će potrebe za sada nastaviti obavljati područne kontrole zračnog prometa u Zagrebu i Beogradu, najavio je u Sarajevu glavni zapovjednik EUFOR-a njemački admiral Hans-Jochen Witthauer.


Witthauer je novinarima rekao kako će u petak, u sjedištu Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo u Parizu, zajedno s ministrom prometa i komunikacija BiH Božom Ljubićem potpisati poseban protokol o predaji ovlasti nad zračnim prostorom BiH.

Vezani članci Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama'' Za sebe kažu kako su nevidljiva djeca, zaboravljeni i marginalizirani od društva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Oni su ''nevidljiva djeca'': Zaboravljeni su i marginalizirani od društva

Temeljem odredbi Daytonskog sporazuma, zračni prostor iznad BiH predan je pod nadzor međunarodnih mirovnih snaga koje je najprije vodio NATO (SFOR) a od prije tri godine Europska unija.

Tehnički dio posla odnosno nadzor nad tzv. srednjim i visokim nebom naknadno su, uz suglasnost SFOR-a, preuzele kontrole leta u Zagrebu i Beogradu.

Novim protokolom EUFOR vlastima BiH prepušta formalne ovlasti i za upravljanje tzv. nižim nebom.

S obzirom da BiH nema potrebnu opremu za nadzor nad zračnim prostorom, taj će se posao za njene potrebe i dalje obavljati iz susjednih država pri čemu će BiH za to plaćati oko dvije trećine sredstava koje dobiva od komercijalnih zračnih prijevoznika na ime pristojbi za prelet njezina teritorija.

Ministar financija BiH Dragan Vrankić najavio je u četvrtak kako će takvo stanje potrajati do 2009. do kada vlasti te zemlje planiraju nabaviti i instalirati svu opremu potrebnu za kontrolu zračnog prostora i navođenje zrakoplova.