Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno pitanje

Mladi Zadranin u velikoj debati kandidata za šefa Europske komisije: "Što se može još učiniti da se pomogne bolesnim migrantima?"

Debata kandidata za predsjednika Europske komisije
Debata kandidata za predsjednika Europske komisije Foto: Afp
Zadranin Patrik Puljić postavio je pitanje na raspravi vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije.

"Što se može još učiniti na europskoj razini da se pomogne bolesnim migrantima?", pitao je u četvrtak u Bruxellesu na raspravi vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije Zadranin Patrik Puljić, nogometni trener i predsjednik Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.

Puljić je bio jedan od odabranih građana i građanki koji su dobili priliku postaviti pitanje sudionicima debate.

"Kao netko kome je dijagnosticirana kronična bolest, zabrinut sam za pojedince koji moraju napustiti svoj dom zbog rata ili drugih razloga, a također imaju neko ozbiljno zdravstveno stanje. Što se dodatno može učiniti na razini Europske unije kako bi se podržalo ljude sa značajnim potrebama vezanim uz fizičko ili mentalno zdravlje, a da se pritom ne stavi dodatan teret na zdravstvene sustava pojedinih država članica?", pitao je Puljić.

Pročitajte i ovo Maximilan Krah Raskol na desnici AfD izbačen iz desničarskog zastupničkog kluba u Europskom parlamentu

Puljić, koji je predstavnik oboljelih mladih pri Europskoj platformi za multiplu sklerozu, za Hinu je rekao da ga je na to pitanje potaknulo samo razmišljanje o tome "kako je to napustiti svoj dom".

"I kako se ti ljudi osjećaji koji, evo naprimjer iz mog pogleda, imaju multiplu sklerozu. To nije lako", pojasnio je Puljić, dodavši da misli da se "o tome premalo priča".

Odgovorio mu je socijalist Nicolas Schmit, rekavši da Europa predstavlja veliki projekt solidarnosti.

"A solidarnost najprije mora početi s onima koji pate najviše, koji su najranjiviji te mislim da zaista moramo raditi s osobama s invaliditetom", kazao je Schmit, dodavši da je također potrebno u različitim zemljama pomoći ljudima koji pate od različitih poteškoća.

Pročitajte i ovo Glasanje u UN-u o Srebrenici - 4 11. srpnja dan sjećanja Pogledajte tko je bio protiv UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici

Osim Schmita, u raspravi su sudjelovali Austrijanac Walter Baier iz redova ljevičara, talijanski liberal Sandro Gozi, Njemica Terry Reintke iz redova zelenih te dosadašnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je kandidatkinja pučana.

Rasprava je podijeljena u šest tematskih blokova: gospodarstvo i radna mjesta; obrana i sigurnost, klima i okoliš, demokracija i vodstvo, migracije i granice te inovacije i tehnologija, stoji u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, koji je u Zagrebu organizirao praćenje debate uživo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poskupljenja u ovoj godini Još jedan udar na građane! Banke dižu naknade, unatoč rekordnoj dobiti

Puljić je za Hinu rekao da je zadovoljan odgovorom s obzirom na ograničeno vrijeme, no da se "uvijek može o tome više pričati".

Dodao je da mu je debata u vijećnici Europskog parlamenta ostavila "jako dobar dojam".

"Mislim da se na ovakav način stvarno može privući pažnja mladih ljudi, što je i cilj: da se izađe na izbore, da mladi stvarno reagiraju, da Europa i dalje ostane kao jedno od najkvalitetnijih mjesta za život", poručio je Puljić.

Puljić se sam prijavio za sudjelovanje u debati a među prijavljenima izabrao ga je organizator Europska radiodifuzijska unija (EBU). Za HInu je rekao da već dugi niz godina surađuje s Europskom platformom za multiplu sklerozu, a ove će godine po prvi put glasati na izborima za Europski parlament.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene