Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raskol na desnici

AfD izbačen iz desničarskog zastupničkog kluba u Europskom parlamentu

Maximilan Krah
Maximilan Krah Foto: Afp
AfD je izbačen iz desničarskog zastupničkog kluba u Europskom parlamentu.

Zastupnici njemačke ultradesne stranke Alternative za Njemačku (AfD) isključeni su u četvrtak iz zastupničkog kluba desničara Identitet i demokracija (ID) u Europskom parlamentu.

"Prijedlog predsjednika ID-a Marca Zannija za isključenjem svih članova AfD-a je prihvaćen", potvrdili su članovi skupine njemačkoj agenciji Dpa.

U prijedlogu Zannija iz talijanske stranke Lega navodi se kako se ne izbacuje samo nositelj liste AfD-a na predstojećim izborima za Europski parlament Maximillian Krah, nego i ostatak zastupnika te stranke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poskupljenja u ovoj godini Još jedan udar na građane! Banke dižu naknade, unatoč rekordnoj dobiti

Prema informacijama njemačkih medija, za izbacivanje AfD-a su bili predstavnici ostalih stranka koje pripadaju frakciji, uključujući francuski RN Marine Le Pen, talijanske Lege te belgijskog Vlaams Belang. Protiv izbacivanja su bili austrijski slobodnjaci (FPÖ) i jedna nacionalistička estonska stranka.

Izbacivanje AfD-a iz ID-a je uslijedilo nakon pokretanja istrage protiv asistenta Kraha zbog navodne špijunaže za Kineze, nakon čega je bio pretresen i Krahov ured u Bruxellesu.

Krah je jučer ponovno izazvao negativne napise u medijima nakon što je relativizirao ulogu specijalnih postrojbi nacističke Njemačke SS (Sonder Staffel). U razgovoru za Financial Times je rekao kako "nisu svi koji su nosili SS uniformu bili zločinci".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nova uredba Putin ima odgovor na sankcije sa Zapada

I drugi s AfD-ove liste za Europske izbore, Petr Bystron je osumnjičen da je davao intervjue jednom ruskom propagandnom mediju i da je za to primao novac.

Vodstvo AfD-a je i Krahu i Bystronu zabranilo daljnje sudjelovanje u predizbornoj kampanji AfD-a.

Vodeći ljudi stranke su u četvrtak objavili da su odluku ID-a "primili na znanje" i da će se nakon izbora okrenuti drugim strankama s kojima dijele političke ciljeve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene