Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WikiLeaksova krtica

WikiLeaks: Manning se želi izjasniti o krivnji za prekršaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojnik Bradley Manning kojeg američko pravosuđe sumnjiči da je bio WikiLeaksova 'krtica', predložio je da se izjasni o krivnji za neke prekršaje, ali ne i za optužbe za koje ga se tereti, doznaje se od njegovih branitelja.

Vojnik Manning (24) je 'predložio da se izjasni o krivnji za prekršaje po postupku poznatom u američkom pravosuđu kao 'obrana prigovorom i zamjenom'', rekao je njegov odvjetnik David Coombs na svom blogu. Nije riječ o izjašnjavanju o krivnji za točke optužnice kako ih je formulirala američka vlada, istaknuo je. No optuženik želi 'preuzeti odgovornost za prekršaje koji su obuhvaćeni optužbama', dodao je Coombs.

>> Assange 'sve mršaviji', Ekvador za njega traži siguran prolaz do bolnice

Vojni sud na kojemu se mladić prvi put pojavljuje u srijedu i u četvrtak na predročištu u Fort Meadeu (Maryland) treba najposlije odlučiti je li takvo izjašnjavanje o krivnji prihvatljivo. To izjašnjavanje o krivnji nije posljedica 'dogovora s vladom', istaknuo je Manningov civilni odvjetnik. Dodao je da se druge točke optužnice, među kojima je najteža "dosluh s neprijateljem", još mora dokazati tijekom suđenja koje treba početi 4. veljače 2013.

Coombs je dodao da je optuženik odlučio da će mu suditi jedan vojni sudac, umjesto porote, na koju ima pravo. Manning je optužen da je od studenog 2009. do svibnja 2010. dok je bio na službi u Bagdadu, s računala vlade presnimio i predao WikiLeaksu američke vojne dokumente o ratovima u Iraku i u Afganistanu te 260.000 diplomatskih brzojava State Departmenta, što je izazvalo buru u svjetskoj diplomaciji. Prijeti mu kazna doživotnog zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene