Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci još bez odgovora

Assange 'sve mršaviji', Ekvador za njega traži siguran prolaz do bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utemeljitelj Wikileaksa, koji već neko vrijeme boravi u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, navodno je sve mršaviji, zbog čega su se Ekvadorci zabrinuli za njegovo zdravlje. Traže za njega siguran prolaz do bolnice.

Ekvador je zabrinut zbog zdravlja utemeljitelja Wikileaksa Juliana Assangea koji boravi u njihovu veleposlanstvu u Londonu i pozvao je Veliku Britaniju da mu zajamči sigurni prolaz iz veleposlanstva u bolnicu u slučaju da mu bude potrebna liječnička pomoć, kazao je viši ekvadorski diplomat u Moskvi.

"Assange je sve mršaviji i vrlo smo zabrinuti zbog njegova zdravlja", kazao je, prema Glasu Rusije, zamjenik ministra vanjskih poslova Marco Albuja Martinez, a to je potvrdilo i ekvadorsko veleposlanstvo u Moskvi.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Slika nije dostupna Plan za 2013. Assange: Objavit ću milijun novih tajnih dokumenata

>> Lady Gaga podupire Assangea!

"Ukoliko se razboli morat ćemo birati između dvije mogućnosti: liječiti Assangea u veleposlanstvu ili hospitalizirati ga", kazao je Albuja Martinez u utorak. "To je vrlo ozbiljno stanje i može utjecati na njegova ljudska prava".

Britansko ministarstvo vanjskih poslova još nije odgovorilo na zahtjev Ekvadora za sigurnim Assangeovim prolazom do bolnice, kazao je prema Glasu Rusije Albuja Martinez.

Assange, čija je internetska stranica razljutila SAD objavom tisuća tajnih američkih diplomatskih bilješki, uhićen je u prosincu 2010. temeljem naloga iz Švedske gdje ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog zlostavljanja. On tvrdi da nije kriv, a od izručenja Švedskoj strahuje jer bi nakon toga mogao biti prebačen na suđenje u SAD, gdje je suočen s mogućnošću izricanja smrtne kazne.

Assange je za trajanja postupka izručenja Švedskoj pred britanskim sudovima utočište potražio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Od Ekvadora je zatražio azil koji mu je odobren. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene