Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Kninu

Wikileaks: Jovanka organizirala susret Tita i Draže Mihajlovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jovanka Broz u prosincu 2009. godine sat i pol razgovarala je s otpravnikom američke ambasade, tvrdi tajna depeša Wikileaksa.

Udovica Josipa Broza Tita u razgovoru je napala Ruse i rekla kako ih Tito nikada nije volio, dodala je da Slovenci nikada nisu bili posvećeni jugoslavenskoj ideji i napala je i one koji su zaslužni za njezin kućni pritvor prije 23 godine i time negirali da je ona Titov nasljednik, piše Blic.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

Sastanak je u ambasadi organiziran na ideju ministra Rasima Ljajića, jedinog čovjeka koji je po mišljenju Jovanke Broz sposoban voditi Srbiju. To je bio prvi sastanak Titove udovice s jednim stranim diplomatom još od 1977. godine, kada je stavljena u kućni pritvor.

Jovanka je nakon deset godina izolacije  ponovno došla u žižu javnosti, kada je ponovno dobila osobnu iskaznicu i putovnicu, prvi put nakon 1977. godine.

Titova udovica je istakla tijekom razgovora da je zavjeru da bude u pritvoru 1977. skovao slovenski komunist Stane Dolac. On i tadašnji general Ljubišić bili su u strahu da bi ona mogla iskoristiti Titov uspjeh za svoje pozicioniranje. Jovanka je dodala da je tada bio trend da žene uspjevaju zahvaljujući supruzima i da je njezina popularnost zbog Tita bila logična, ali da ona sama nikada nije manevrirala na taj način.

Tito je, kaže, bio preslab da bi sam preokrenuo stvar, a da je s njim tijekom njegovog boravka u Ljubljani na liječenju razgovarala samo tijekom prve godine pritvora.

Jovanka Broz je ispričala zanimljivu priču da je tijekom rata organizirala dva sastanka između Tita i Draže Mihajlovića, jedan u njezinom selu u Kninu. 'Oni su pričali i spavali jedan pored drugog na prostirkama od slame', ispričala je Jovanka.

Sljedećeg jutra, ipak, cijeli Titov krug suradnika bio je skoro potpuno izbrisan kada je dignut u most kojim su prolazili. Jovanka je rekla da je bilo jasno da su Mihajlović i četnici željeli iskoristiti pregovore da uklone Tita i da poslije toga više nije bilo pregovora. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene