Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetio je Dačić

Hitno prebačena u bolnicu: Liječnici se bore za život Jovanke Broz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, hitno je danas prebačena u beogradski Urgentni centar.

Jovanka Broz (88), udovica nekadašnjeg predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, hitno je danas primljena u bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja, izvijestio je B92.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Podignuta optužnica Majka trovala kćer (4) lijekovima za smirenje: "Imala je trzajeve cijelog tijela, probleme s hodanjem" Uspješne transplantacije - 3 tri transplantacije u 24 sata Dramatični sati u KB Merkur i novi životi na dar: "Umjesto radosti bijelog Božića imamo radost transplantacija"

'Stanje Jovanke Broz je teško i smještena je na intenzivnoj njezi', rekao je direktor beogradskog Urgentnog centra Zlatibor Lončar. On je dodao da je Jovanka trenutno u polusvjesnom stanju te da prve analize ukazuju na početak sepse. Prema njemu, riječ je o vrlo zapuštenom stanju.

>> Amerika Jugoslaviju od Staljina bila spremna braniti nuklearnim bombama

Lončar kaže da je Titova udovica u Urgentni centar u pratnji dvoje rođaka dovezena oko 13:30, 'polusvjesna i s izrazito lošom krvnom slikom, problemima s mokrenjem, ranama od ležanja i ozljedom nepoznatog porijekla na prsnom košu'. Demantirao je informacije nekih srbijanskih medija da je pretrpjela lakši srčani udar.

Njezini su rođaci novinarima rekli da su je liječniku htjeli odvesti prije nekoliko dana, no ona je to navodno odbijala, a danas se više nije bila u stanju usprotiviti toj ideji.

Prema informacijama B92, Jovanku je danas u bolnici obišao srbijanski premijer Ivica Dačić, a ranije je kod nje bio i Dačićev zamjenik Rasim Ljajić, koji je svojedobno kao ministar rada i socijalne skrbi bio jedni državni dužnosnik koji je kontaktirao s Titovom udovicom.

Jovankino zdravstveno stanje udarna vijest u Srbiji

Vijest o teško bolesnoj Jovanki Broz danas je jedna od udarnih u beogradskim elektroničkim medijima i javnost s velikom pozornošću prati izvješća iz Urgentnog centra.

Budući je bila izravnim svjedokom turbulentne epohe u novijoj povijesti Balkana, Titova je udovica i dalje predmet iznimnog zanimanja medija u regiji iako se rijetko pojavljivala u javnosti.

Posljednjih par mjeseci veliku pozornost privukle su njezine ispovijesti u listu 'Blic'. U feljtonu ovog lista ona je detaljno govorila o životu s Titom i uz Tita, međuljudskim odnosima Tita i njegovih najbližih suradnika te o političkim progonima kojima je ona osobno bila izložena, da bi na kraju, nakon Titove smrti, praktički dospjela u kućni pritvor, uskraćana za mnoga građanska prava, provodeći skoro tri desetljeća u izolaciji.

Dokumente nakon 30-ak godina dobila tek 2009.

U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Sredinom veljače ove godine Jovanka Broz prijavila je pljačku u kući u kojoj živi na Dedinju, navodeći da su joj ukradene brojne dragocjenosti. Riječ je o jednoj od dedinjskih vila u koju je smještena nakon što je poslije Titove smrti, usred noći krajem kolovoza 1980., iseljena iz rezidencije u Užičkoj 15.

Po tvrdnjama koje su naknadno objavili mediji, nije joj bilo dopušteno da ponese mnogo toga - tek ponešto od odjeće, posuđa i sitnica. Prema kasnijim tvrdnjama njezinih odvjetnika, oduzeta joj je kompletna arhiva, adresar, telefonski imenik pa čak i novogodišnje i druge čestitke, da bi kasnije dobila nešto namještaja, svoju odjeću i dio nakita, ali kako je sama rekla, 'uglavnom bezvrijedne komade'.

Ostavinska rasprava o Titovoj imovini traje još od 1983.

U Beogradu je još od 1983. godine u tijeku ostavinska rasprava o ostavštini Josipa Broza Tita, a ured srbijanskog predsjednika početkom veljače suglasio se da bude otvoren trezor u kojoj je pohranjena imovina zatečena u rezidenciji nakon Titove smrti. Pouzdan i precizan sadržaj trezora javnosti još nije poznat. U javnosti je i dalje sporno koji dio nasljedstva treba pripasti Titovoj udovici.

S Titom u braku od 1952.

Jovanka Broz rođena je 7. prosinca 1924. godine u selu Pećani u Lici, u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca u obitelji Budisavljević. S Titom je u braku bila od 1952. sve do njegove smrti 1980. godine, otkada živi povučeno, u gotovo potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje. Imala je čin potpukovnice JNA. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene