Obavijesti Video Pretražite Navigacija
epidemija

Globalna kriza: WHO izdao najvišu razinu upozorenja o majmunskim boginjama

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Epidemija majmunskih boginja i dalje predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, što je najviša razina upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), priopćio je u utorak krizni odbor UN-ove agencije.

Oznaka WHO-a - "javnozdravstvena kriza od međunarodnog značaja (PHEIC)", osmišljena je kako bi pokrenula koordinirani međunarodni odgovor i oslobodila sredstva za suradnju na dijeljenju cjepiva i liječenja.

WHO je u srpnju objavio da brzo širenje majmunskih boginja predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Majmunske boginje tipično počinju simptomima sličnima gripi kao što su groznica, jaka glavobolja i oticanje limfnih čvorova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tipični simptomi Prijeti li nam nova epidemija? Iz HZJZ-a otkrili koliko je ljudi oboljelo od majmunskih boginja

Nakon jednog do tri dana na licu i tijelu se razvija osip koji se najprije manifestira u obliku plosnatih lezija, a završava u obliku gnojnih čvorića.

Simptomi mogu trajati dva do četiri tjedna. Majmunske boginje mogu biti smrtonosne, ali prema podacima WHO-a stopa smrtnosti uvelike varira od soja do soja, od gotovo nula do čak 11 posto.

Stručnjaci su objavili pet stvari koje je potrebno znati o majmunskim boginjama. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene