Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jemenski sukob

SAD pokazao nove dokaze oružju:'' Iranska prijetnja raste i sve je veća opasnost eskalacije u regiji"

U napadima saudijske koalicije ubijeni deseci pobunjenih Hutija u Jemenu (Foto: AFP)
U napadima saudijske koalicije ubijeni deseci pobunjenih Hutija u Jemenu (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države u četvrtak su pokazale novo oružje za koje su rekle da su iransko oružje raspoređeno u Jemenu i Afganistanu i upozorile da je Iran sve veća prijetnja na Bliskom istoku.

U vojnoj bazi Anacostiji u Washingtonu posebni izaslanik američke diplomacije za Iran, Brian Hook, održao je tiskovnu konferenciju u prostoriji u kojoj je bilo izloženo nekoliko komada oružja i u kojoj je američka vlada prije gotovo godinu dana pokazala ostatke iranskog projektila koji su, tvrdi, jemenski šijitski pobunjenici Houthi ispalili prema Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Brod Begey zaobilaženje sankcija Brodovi sa smrtonosnim teretom od kojeg strepe Zapad i Ukrajina: "Rusija je dopremila iz Irana ogromnu količinu oružja"

"Pomoć Irana borcima Houtha raste" u zadnjih godinu dana, kao i "inventar u ovoj vitrini", rekao je diplomat, pokazujući projektil zemlja-zrak Sayyad-2C, navođene protutenkovske projektile i bespilotnu letjelicu Shahed 123.

Ovo oružje "svjedoči o razmjerima razorne uloge Irana u regiji", istaknuo je Hook, osudivši "neprestane pokušaje Irana da sve više oružja stavi u ruke sve većeg broja savezničkih milicija".

"Iranska prijetnja raste i sve je veća opasnost eskalacije u regiji", upozorio je.

Izaslanik je istaknuo da se bliskoistočni sukobi moraju riješiti, napose u Jemenu, u vrijeme dok se mirovni ugovor planira za početak prosinca. Jemensku vladu u sukobu s Houhima koje, tvrdi Washington, "financira, naoružava i uvježbava" Teheran, podupire koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koju vojno pomaže američka vojska.

Kako bi prekinuo tu pomoć Ryadu, američki Kongres je zaprijetio da će donijeti rezoluciju koja je u srijedu svladala prvu zapreku unatoč protivljenju Trumpove vlade.

Brian Hook je još jednom naglasio da je Iran opasan u jemenskom sukobu.

"Iran nema nikakav legitiman interes u Jemenu, osim taj da proširi svoju sferu utjecaja i uspostavi šijitski kontrolni koridor", rekao je.

"U sljedećim mjesecima treba paziti da se Iranu ne dodijeli uloga legitimnog političkog sudionika u Jemenu" jer će, ističe, "vjerski čelnici u Teheranu iskoristiti i najmanje otvaranje kako bi se učvrstili" u zemlji.

"Ne možemo gledati kako na Arapskom poluotoku polagano nastaje nova inačica libanonskog Hezbollaha", upozorio je, smjerajući na šijitski pokret u Libanonu koji uživa potporu Teherana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene