Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vulkan Merapi na indonezijskom otoku Javi počeo je eruptirati nakon što je danima dimom to najavljivao.


Najveći od svih aktivnih vulkana u Indoneziji počeo je s erupcijom u kojoj je od opeklina prouzrokovanih vrućim pepelom ozlijeđeno 20 ljudi. Nakon nekoliko dana izbacivanja dima i pepela, danas je iz Merapia počela sukljati i lava. U paničnom bijegu, nakon što je erupcija počela, navodno je poginula dvomjesečna beba, prenosi AP.

Vezani članci U Indoneziji se probudio vulkan Dramatične snimke erupcije vulkana, stup pepela visok je 5 kilometara: "Zvučalo je poput udara groma" Vulkan Krakatoa (Foto: AFP) Najsmrtonosniji vulkan na svijetu: Krakatau 1883. eruptirao snagom većom od 13.000 atomskih bombi

>> VIDEO: 500 potresa, dim i lava najavljuju erupciju

Seizmatičke aktivnosti koje prate erupciju najjače su od kada se mjere, a 1930. godine erupcija je ubila oko 1.300 ljudi. Posljednja erupcija se dogodila 2006. kada su poginule dvije osobe, a pretpostavlja se kako će ova erupcija biti snažnija od te.

Veće ljudske posljedice prilikom ove erupcije ne bi se trebale dogoditi jer su indonezijske vlasti poduzele sve da se evakuiraju stanovnici koji žive neposredno uz vulkan Merapi.