Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuacija stanovništva

VIDEO: 500 potresa, dim i lava najavljuju erupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonezijski vulkan Merapi na otoku Javi mogao bi eruptirati u sljedećih nekoliko dana, a tijekom vikenda se iz njegovog kratera širio dim, razlila se lava, a zabilježeno je oko 500 potresa.

'Magma se uzdiže prema vrhu zbog seizmičke energije i sada je jedan kilometar ispod razine kratera', rekli su indonezijski vulkanolozi, a vlasti su zapovjedile evakuaciju stanovništva. Stupanj uzbune podignut je na najveću moguću razinu, a u što skorijem roku je važno evakuirati stanovništvo koje živi u krugu 10 kilometara od kratera.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Erupcija na Islandu, ilustracija četiri tisuće stanovnika Stanovništvo se ponovo evakuira, strahuje se od nove erupcije na Islandu

>> VIDEO: Silazak u užareno grotlo vulkana

>> VIDEO: Najjača erupcija vulkana u Indoneziji

>> Guatemala: Eruptirao vulkan, glavni grad pod 'crnom kišom'

Posljednja erupcija ovog vulkana koji se nalazi na visini od 2.914 metara dogodila se 2006. kada su poginule dvije osobe. Vulkanolozi kažu kako je energija vulkana sada jača nego pri toj erupciji, ali nemaju pokazatelja da bi erupcija mogla biti eksplozivna kao ona 1930. kada je zabilježena najstrašnija erupcija u kojoj je poginulo 1.300 ljudi. Inače, vulkan Merapi najaktivniji je od svih 69 aktivnih indonezijskih vulkana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene