Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je naš manastir!'

Vrlo napeto na Kosovu, Albanci pokušavaju ući u srpski manastir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni odlukom kosovskog Vrhovnog suda u imovinskom sporu s manastirom u Dečanima, skupina lokalnih Albanaca nagrnula je na ulaz vičući kako je to 'njihov' manastir. Njihov je upad spriječila talijanska postrojba KFOR-a.

Skupina lokalnih Albanaca iz Dečana pokušala je jutros na silu ući u manastir Dečane, ali ih je u tome spriječila talijanska postrojba KFOR-a koja osigurava manastir, javljaju mediji u Srbiji i citiraju igumana manastira Savu Janjića koji tvrdi kako 'iza još jednog u nizu nasilja na manastir stoje općinske vlasti Dečana, ali pogoršanju situacije doprinosi i to što nema jasne osude iz kosovske vlade'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jasna poruka NATO pojačava svoje mirovne snage na Kosovu nakon prošlotjednih nemira: "Bit ćemo na oprezu" Neredi na Kosovu Ne staju napetosti Ispred općinske zgrade na Kosovu okupili se Srbi nasuprot vojnicima iz SAD-a, Italije, Poljske: Dodik osudio napad na "goloruki narod"

>> Nikolić s Jahjagom: Koristan susret, ali nismo zapravo imali tema za razgovor

Albanci su željeli prosvjedovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova kojom mu se potvrđuju imovinska prava pa je iguman, prvi put nakon 13 godina, zatvorio ulaz manastira. Prilaze manastiru čuvaju pripadnici talijanske postrojbe KFOR-a i kosovski policajci.

'Eparhija raško-prizrenska imovinski spor je rješavala legitimnim putem, preko Vrhovnog suda Kosova, ali očito da općinske strukture ne poštuju svoje institucije i drže i dalje kako rušenjem i nasiljem mogu postići svoj cilj. Ovo sve nanosi ogromnu štetu i ogromna je sramota za Kosovo', kaže iguman Savo Janjić dodajući kako su prosvjednici nosili transparente s natpisima 'Ovo je naš manastir' i 'Dalje ruke od naše zemlje'.

Albanci traže, pojašnjava iguman, da Ustavni sud Kosova promijeni svoju odluku i manastiru Visoki Dečani oduzme 50 posto imovine. Najnovije informacije kažu kako je oko Dečana još napeto, a vojnici KFOR-a i kosovske policije kordonom priječe Albancima pristup. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene