Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrata Europske unije ostaju otvorena za zemlje kao što su Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, no one moraju nastaviti provoditi nužne reforme, izjavio je u utorak u Sarajevu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.


Šef švedske diplomacije u BiH je doputovao na početku svoje
regionalne turneje tijekom koje će posjetiti i Hrvatsku, a u susretu s novinarima je istaknuo kako je upravo stigao iz Bruxellesa gdje su ministri vanjskih poslova zemalja-članica EU potvrdili spremnost za primanje novih članica.

Vezani članci Milorad Dodik u Zagrebu Dodik upao na sjednicu pa uputio niz uvreda: ''Ja sam iznad tebe u svemu, čovječe. Ja sam veoma dobar s glavom. Samo ti nisi dobar s glavom'' Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Čović: "Jedino Hrvati žele BiH, a separatizam i unitarizam vode njezinu nestanku"

"Istaknuto je da vrata Europe ostaju otvorena za Hrvatsku, BiH i Srbiju. To je važno i za EU i za zemlje regije koje moraju zadržati ozbiljan pristup reformama. Na Europskoj uniji je pak održati tempo ovog procesa", kazao je Bildt.

Aktualni ministar vanjskih poslova Švedske, koji je bio i prvim
Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH 1996. godine, upozorio je kako je ovo važna poruka koju bi morali shvatiti i neki političari u BiH.

Odgovarajući na pitanje što bi mu bila poruka političarima poput predsjednika vlade RS Milorada Dodika, koji sada prijete kako će žrtvovati približavanje BiH EU da bi sačuvali policiju Republike Srpske, Bildt je kazao kako je to retorika koja ga podsjeća na 1991. godinu.

"Moja poruka takvima je: ako se ukopate u prošlost, tamo ćete i ostati", kazao je Bildt.

Pojasnio je kako to znači da će BiH definitivno zaostati za Hrvatskom "koja je već u procesu pridruživanja EU", ali i za Srbijom, za koju je ocijenio da je učinila krupne pomake u reformiranju svog gospodarstva.