Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži pozitivan stav

Dok kruže glasine o Zalužnijevoj smjeni, Zelenski objavio: "Planiram veći zahvat od smjene samo jedne osobe"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Dok su glasine o smjeni vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske Valerija Zalužnog sve glasnije, Zelenski je potvrdio da planira i veće promjene u vodstvu zemlje od "smjene samo jedne osobe".

Već neko vrijeme kruže glasine da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijeniti veoma popularnog vrhovnog zapovjednika vojnih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

No umjesto potvrde glasina ukrajinski predsjednik s medijima je podijelio da planira preslagivanje, tj. smjenu većeg broja viših državnih službenika.

"Kada spominjem preslagivanje, mislim na veći zahvat od smjene samo jedne osobe. Mislim pritom na usmjerenje cjelokupnog državnog vodstva", odgovorio je Zelenski na pitanje novinara o zapovjedniku Zalužnome.

"Da bismo pobijedili u ovome ratu, moramo svi gurati u istome smjeru, ne smijemo se obeshrabriti i moramo imati pozitivan stav. Negativnost moramo ostaviti kod kuće", rekao je.

"Promjena je neophodna", zaključio je Zelenski.

Razmirice između predsjednika i zapovjednika nastale su, smatra se, zbog slabijeg napredovanja ukrajinske vojske tijekom protuofenzive no što je bilo predviđeno.

Pročitajte i ovo Nestala žena Traje potraga Jeste li je vidjeli? U Zagrebu je prije nekoliko dana nestala mlada Peruanka

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraživanje Svaki peti radnik osjeća se diskriminiranim: Što rade poslodavci?

Osim toga, Zalužni je nedavno izjavio da "neke ukrajinske institucije sprječavaju da Ukrajina ostvari svoje ratne ciljeve, uključujući i napore da se masovnom mobilizacijom Ukrajina suprotstavi brojčano nadmoćnijoj Rusiji". Mjerama masovne mobilizacije protivio se i predsjednik Zelenski.

Ukrajinski mediji objavili su proteklih dana da je smjena vrhovnog zapovjednika neizbježna, što je predsjednikov glasnogovornik zasad negirao, piše Guardian.

Mnogi se također pitaju hoće li Zalužnome biti ponuđena nova funkcija, primjerice ambasadorska, te tko bi ga mogao zamijeniti dođe li zaista do smjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene