Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika smjena

Čini se da je stvar sigurna: Zelenski informirao Bijelu kuću o radikalnom potezu u svojim redovima

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Ukrajinska vlada obavijestila je Bijelu kuću da planira smijeniti najvišeg vojnog zapovjednika Valerija Zalužnija, rekla su u petak dva upućena izvora za Reuters.

Valerij Zalužni se ranije sukobio s predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko vojne strategije i drugih pitanja, nakon što ukrajinska vojska u prošlogodišnjoj protuofenzivi nije uspjela osloboditi značajniji teritorij od Rusije.

Izvor blizak uredu Zelenskog rekao je da se njih dvoje također nisu složili oko nove vojne mobilizacije, a predsjednik se protivio Zalužnijevom prijedlogu da se pozove 500.000 novih vojnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ciljevi u iraku i siriji VIDEO Pokrenut val osvete: SAD kaže da je informirao Irak prije napada, stigao je oštar odgovor

Izvor dodaje da je proces razrješenja Zalužnija s dužnosti vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga za sada na čekanju jer dužnosnici razmatraju tko će ga zamijeniti. Drugi upućeni izvor rekao je da Bijela kuća nije izrazila stav o planiranoj smjeni Zalužnija.

"Naglasio bih da je odgovor Bijele kuće bio da ne podupiru niti se protive njihovoj suverenoj odluci", rekao je Reutersu anonimni izvor. "Bijela kuća je izrazila da je na Ukrajini da donosi vlastite suverene odluke o svojim kadrovima", dodao je.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik James O'Brien Dodik vrijeđao pomoćnika državnog odvjetnika SAD-a: "On je bio jedno obično piskaralo. Ne znam što se ovo događa s Amerikom."

Washington Post prvi je izvijestio da je Ukrajina obavijestila Bijelu kuću o planu smjene Zalužnija. Američki dužnosnici rekli su Ukrajini da se ne protive otpuštanju Zalužnija, rekao je izvor blizak uredu ukrajinskog predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene