Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranke mađarske manjine u Srbiji, okupljene u Mađarsku koaliciju, zauzimat će se u predizbornoj kampanji za teritorijalnu autonomiju ove zajednice u Vojvodini, što po mišljenju političkog analitičara Tomislava Žigmanova može ponovno izazvati jačanje antimanjinskog raspoloženja u Srbiji


Mađarska koalicija u četvrtak je predstavila svoju koncepciju autonomije u kojoj se zauzima za personalnu i teritorijalnu autonomiju po etničkom načelu, te političku autonomiju - koja predviđa razmjernu zastupljenost Mađara u svim parlamentima, punu autonomiju Vojvodine, reorganizaciju lokalne samouprave i novu organizaciju državne uprave i pravosuđa.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Iako je premijer Andrej Plenković jučer spominjao JANAF, nije bilo sigurno da će iskoristiti tu kartu" Slika nije dostupna OD AUTONOMIJE OSTALA SAMO FASADA 'Od nje u stvarnosti zapravo nema ništa'

Dokument predviđa uspostavu etničke autonomije zasnovane na teritorijalnom načelu u općinama u kojima većinu predstavljaju Mađari, ali i naseljima u kojima su pogrešno povučene granice ili je u njima kolonizacijom namjerno promijenjen etnički sastav stanovništva, priopćili su čelnici Mađarske koalicije.

Žigmanov ističe da je isticanje takvoga programa mađarskih stranaka u izborno vrijeme razumljivo i opravdano, to prije što manjinsko pitanje u Srbiji nije sukladno riješeno.

"Po njima to je rješenje koje će zadovoljiti njihovu zajednicu", kaže on, i dodaje da će to s druge strane izazvati brojne kontroverze i osnažiti antimanjinsko raspoloženje.

"Ovdašnja javnost naime još nije spremna uvažiti manjinske zahtjeve koji su veći od traženja novca za folklorne nastupe", zaključuje Žigmanov.

Po njemu, hrvatska manjina u Srbiji nema zahtjeve kakve danas ističu predstavnici Mađara, ponajprije zbog toga što unutar zajednice ne postoji konsenzus niti vizija oko rješavanja hrvatskog pitanja u Srbiji.

Izborni program Mađarske koalicije, u kojemu se traži teritorijalna autonomija Mađara na sjeveru Vojvodine, predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine i visoki dužnosnik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocijenio je neprihvatljivim.

"Nikad nećemo biti otvoreni za razgovore o teritorijalnoj autonomiji po etničkom principu jer to za nas jednostavno nije prihvatljivo. Devedesete su pokazale da su posljedice takvog grupiranja uvijek loše", rekao je on.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju