Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajlandska vojska preuzela je u utorak kontrolu nad Bangkokom i bez ispaljenog metka zauzela zgradu državne televizije, uvela policijski sat i najavila formiranje povjerenstva za reformu ustava, objavile su agencije.


Tenkovi i vojnici okružili su zgradu vlade i državne televizije na kojoj je kasnije pročitan proglas prema kojem su vojska i policija preuzele kontrolu nad Bangkokom i okolnim pokrajinama. Tajlandski ustav je suspendiran, a parlament raspušten.

Vezani članci Slika nije dostupna Tajland: Vlada prijeti izvanrednim stanjem, kaos ne prestaje Slika nije dostupna Izvanredno stanje: Prosvjednici upali u zgradu parlamet

Vojna vlast će biti privremena i vlast će se uskoro vratiti narodu, izjavio je na televiziji umirovljeni general Prapart Sakuntanak.

Vojska je naredila svim vojnicima da se jave u svoje baze i zabranila svako njihovo kretanje bez ovlaštenja, u očitoj bojazni da bi lojalisti u oružanim snagama mogli pokušati kontra-udar.

Glasnogovornik tajlandske vlade izjavio je u New Yorku da pokušaj državnog udara u zemlji ne može uspjeti.

"Nekoliko vojnih zapovjednika izašlo je na ulice kako bi pokušali vojni udar, ali ne mogu uspjeti", rekao je glasnogovornik vlade, koji se u pratnji premijera Thaksina Shinawatre nalazi u New Yorku na Sjednici Opće skupštine UN-a. "Mi imamo kontrolu", rekao je, dodavši da se Shinawatra i dalje smatra premijerom.

Prema nepotvrđenim izvješćima, vlast je preuzeo Sondhi
Boonyaratkalin, general kojeg je Thaksin nedavno razriješio dužnosti.

U Tajlandu posljednjih mjeseci traje politička kriza nakon što je tamošnji ustavni sud poništio parlamentarne izbore održane u travnju, a Thaksin odbio odstupiti s dužnosti iako ga se optužuje za korupciju i zloupotrebu položaja. On je multimilijunaš te ga se optužuje da državne interese podređuje vlastitom biznisu. 

Vlasnik je telekomunikacijske tvrtke Shin Corporation te jedan od najbogatijih Tajlanđana.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju