Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji radikal Tomislav Nikolić osvojio je 39,4 posto, dok je demokrat Boris Tadić osvojio 35,4 posto glasova od nešto više od četiri milijuna građana koji su izašli na izbore.


Objavio je to Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) u nedjelju navečer na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Vezani članci Zgrada Vrhovnog suda Milanović sutra dobiva prijave kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Zgrada Vrhovnog suda Posljednji dan prijave za predsjednika Vrhovnog suda: Trojac u borbi za tron

Prema prvim rezultatima CeSID-a, za Tomislava Nikolića glasovalo je oko milijun i 600 tisuća birača, dok je za Borisa Tadića glasovalo oko milijun i 440 tisuća građana.

Za koalicijskog partnera Vojislava Koštunice i njegove Demokratske stranke Srbije, predsjednika Nove Srbije Velimira Ilića svoj glas je dalo 320 tisuća birača, odnosno 7,9 posto, za Milutina Mrkonjića iz Socijalističke partije Srbije glasovalo je oko 250 tisuća birača, odnosno 6,1 posto, dok je Čedomiru Jovanoviću, lideru Liberalno-demokratske partije povjerenje dalo oko 220 tisuća glasova, odnosno 5,5 posto. Svi ostali kandidati - pripadnik mađarske manjine Istvan Pasztor, predstavnik Reformističke stranke iz Niša Jugoslav Dobričanin, Milanka Karić i Marijan Rističević - osvojili su manje od pet posto glasova.

Prema podacima CeSID-a, koji se temelje na 60 posto obrađenih biračkih mjesta, Tomislav Nikolić u prednosti je pred Tadićem u Vojvodini (39,6 prema 36,4 posto), u središnjoj Srbiji i na Kosovu, dok je Tadić u prednosti u Beogradu (40,2 prema 38,4 posto).

Kako je priopćio CeSID, nakon 22 sata bit će objavljene konačne prognoze izbornih rezultata, na osnovu 80 ili 90 posto obrađenih biračkih mjesta, dok je Republička izborna komisija (RIK) prvo obraćanje javnosti najavila za nedjelju u 22 sata.

U ovom trenutku, sigurno je jedino da će biti drugog kruga izbora, koji će se održati 3. veljače.