Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob u Debalcevu

Putin traži uredan uzmak opkoljenih ukrajinskih vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak rekao da proruski pobunjenici trebaju dopustiti ukrajinskim vladinim snagama siguran prolaz iz opkoljenog istočnog grada Debalceva, ali da Kijev ne treba sprječavati svoje vojnike da polože oružje.

"Nadam se da ukrajinske vlasti neće spriječiti ukrajinske vojnike u polaganju oružja", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Kompromisi i rješenja Plenković: EU će osigurati 50 milijardi eura za Ukrajinu na ovaj ili onaj način Charles Michel Nakon kritika Šef Europskog vijeća komentirao prijevremeni odlazak: "Postoji puno alata, ako ima političke volje, da se izbjegne Viktor Orban"

Ukrajinska vojska je prvi put u utorak priznala da je nekoliko njezinih vojnih postrojbi u okruženju u strateškom gradu Debalcevu, gdje traju žestoki sukobi s proruskim pobunjenicima.

"Taj problem se ne može riješiti vojnim putem, jedino se možemo dogovoriti na pregovorima", naglasio je ruski predsjednik i dodao da mirovni sporazumi postignuti prošlog četvrtka u Minsku donose izglede za mirno rješenje.

Ukrajina: Pobunjenici zauzeli dio Debalcevea

Putin drži da ono što se sada događa u Debalcevu može objasniti i da se moglo predvidjeti, jer su sporazumi iz Minska zaključeni u trenutku kada su proruski separatisti okružili taj grad i u njemu blokirali ukrajinske vojnike.

"Jutros su ukrajinske snage pokušale deblokirati to područje i taj pokušaj je propao", rekao je Putin.

Osim sukoba u Debalcevu "stanje na linije fronte je bilo uglavnom mirno posljednja dva dana, nakon što je u subotu stupio na snagu prekid vatre", ocijenio je Putin.

Putin je zaključio da je Rusija utvrdila bitan pad vojnih aktivnosti i manji broj međusobnih napada.

Glede energije Putin je kazao da je plinovod Južni tok, koji je trebao dopremati ruski plin ispod Crnoga mora u jugoistočnu Europu, torpedirala Europska uinija i da se ne može obnoviti u svojem izvornom obliku.

Rekao je ipak da bi se, ako Bruxelles podupre ideju, mogao izgraditi ogranak koji bi povezao Bugarsku, planiranu točku izlaska Južnoga toka na kopno, s drugim plinovodom koji Rusija planira graditi preko Turske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene