Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulične borbe

Ukrajina: Pobunjenici zauzeli dio Debalcevea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proruski separatisti zauzeli su u utorak dio istočnoukrajinskog grada Delbacevea te vladine snage vode ulične borbe s nadirućim pobunjenicima koji se ne obaziru na prekid vatre, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

"Vode se ulične borbe, pobunjenici napadaju grad u borbenim skupinama uz potporu topništva i oklopnih vozila. Banditi su zauzeli dio grada", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Pomoćnik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika optužio je pobunjenike, ali i Rusiju, da "uništavaju" mirovni proces na istoku zemlje.

"Rusija i pobunjenici ne poštuju sporazum Minsk 2. Upravo uništavaju nadu mira", kazao je Valerij Čali. Prema njegovim riječima, "ta eskalacija ne prijeti samo teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, već i Europe".

Nema povlačenja teškog oružja u Ukrajini

I dok Kijev tvrdi da je dio grada u rukama suprotne strane, pobunjenici poručuju da kontroliraju 80 posto tog strateški važnog grada.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je izjavio da se mir u Ukrajini "uglavnom poštuje", izuzevši u području Delbacevea, dodavši da je izostala i odredba mirovnog sporazuma o povlačenju teškog naoružanja. Kazao je da Francuska i Njemačka čine sve da se iz "faze rata prijeđe u fazu mira".

SAD je, međutim, daleko zabrinutiji najnovijim razvojem događaja. "Tražimo od Rusije i separatista da smjesta obustave sve napade", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene