Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je "gadom i izdajicom domovine" nazvao bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, otrovanog u ožujku u Velikoj Britaniji i dodao da je Skripal nakon što je oslobođen iz ruskog zatvora nastavio surađivati sa zapadnim tajnim službama.


"Skripal je izdajica. Uhićen je i proveo je 5 godina u zatvoru. Oslobodili smo ga, otišao je u Veliku Britaniju i i nastavio surađivati i savjetovati tajne službe", rekao je Vladimir Putin na forumu posvećenom energiji u Moskvi.

Vezani članci Britanski policajci (Foto: Arhiva/AFP) Policija opkolila i zatvorila restoran zbog ''hitnog medicinskog slučaja'', jedan od ljudi kojima je pozlilo ruski je državljanin Izdan europski uhidbeni nalog za Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova (Foto: AFP) Britanci uvjereni: "Za napad nervnim otrovom na Skripala i njegovu kćer odgovorna su dvojica Rusa"

"On je špijun, izdajica domovine. Gad je, kratko i jasno. Ali oko tog slučaja se isplela cijela medijska konstrukcija", nastavio je ruski predsjednik.

Sergej Skripal i kći Julija otrovani su jakim nervnim otrovom novičokom 4. ožujka u Salisburyju u Engleskoj.

London optužuje ruske vojne obavještajne službe (GRU) da su odgovorne za trovanje i izdao je europski uhidbeni nalog protiv dvojice Rusa osumnjičenih da su izveli napad na oca i kćer Skripal.

Moskva je istaknula da se radi o manipuliranju informacijama i opovrgava svako uplitanje.

Sergej Skipalj, bivši časnik GRU-a, osuđen je 2006. zbog veleizdaje nakon što je priznao prodaju informacija Britancima.

Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Washingtona. (Hina)