Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada Šri Lanke regrutira djecu u vojnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Šri Lanke regrutira djecu i sili ih da se pridruže odcijepljenoj frakciji Tamilskih tigrova, tvrde dužnosnici UN-a.

Dužnosnici UN-a na terenu izjavili su da su djeca-borci viđeni u redovima frakcije pobunjenika pod nazivom Karuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Vlada ponudila dokaz Televizija pokazala tijelo vođe Tamilskih tigrova

Ta se frakcija već prije našla pod optužbama da djecu šalje u borbe.

Glasnogovornik Karune je, pak, odbacio optužbe i izjavio da njegova skupina uzima djecu u okrilje kako bi ih zaštitila od borbi u koje bi ih mogle uvesti druge grupacije.

No, djelatnik UN-a Alan Rock, kaže kako ima saznanja da vladine snage pod prisilom regrutiraju tamilsku djecu kako bi se pridružila frakciji Karuna.
 
- Imamo za to izravne i neizravne dokaze, kaže Rock.
 
Radi se o prvim optužbama takve vrste protiv vlade Šri Lanke, koja očito želi odcijpljenu frakciju Tamilskih tigrova iskoristiti za svoju borbu protiv njihovog matičnog pokreta.
  
Prema Alanu Rocku, vladine snage otimaju dječake od 13 i 14 godina iz njihovih sela, a pritom nema izvještaja o uhićenjima niti bilo kakve istrage o tim događajima.
  
Predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapakse, kaže Rock, obečao je temeljitu istragu glede tih optužbi.
 
Rock smatra da će činjenica da vladine snage sudjeluju u ovom prljavom poslu, samo ohrabriti Tamilske tigrove da i sami nastave s regrutiranjem djece u borce.

U sukobima u Šri Lanki tijekom ove godine poginulo je najmanje 2 000 ljudi. 

Tamilski tigrovi bore se za nezavisnost sjevernog i istočnog dijela zemlje, tvrdeći da su desetljačima žrtve diskriminacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene