Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Šri Lanke regrutira djecu i sili ih da se pridruže odcijepljenoj frakciji Tamilskih tigrova, tvrde dužnosnici UN-a.


Dužnosnici UN-a na terenu izjavili su da su djeca-borci viđeni u redovima frakcije pobunjenika pod nazivom Karuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Tamili traže prekid vatre, vlada odbija Slika nije dostupna Šri Lanka nastavlja napade na tamilske tigrove

Ta se frakcija već prije našla pod optužbama da djecu šalje u borbe.

Glasnogovornik Karune je, pak, odbacio optužbe i izjavio da njegova skupina uzima djecu u okrilje kako bi ih zaštitila od borbi u koje bi ih mogle uvesti druge grupacije.

No, djelatnik UN-a Alan Rock, kaže kako ima saznanja da vladine snage pod prisilom regrutiraju tamilsku djecu kako bi se pridružila frakciji Karuna.
 
- Imamo za to izravne i neizravne dokaze, kaže Rock.
 
Radi se o prvim optužbama takve vrste protiv vlade Šri Lanke, koja očito želi odcijpljenu frakciju Tamilskih tigrova iskoristiti za svoju borbu protiv njihovog matičnog pokreta.
  
Prema Alanu Rocku, vladine snage otimaju dječake od 13 i 14 godina iz njihovih sela, a pritom nema izvještaja o uhićenjima niti bilo kakve istrage o tim događajima.
  
Predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapakse, kaže Rock, obečao je temeljitu istragu glede tih optužbi.
 
Rock smatra da će činjenica da vladine snage sudjeluju u ovom prljavom poslu, samo ohrabriti Tamilske tigrove da i sami nastave s regrutiranjem djece u borce.

U sukobima u Šri Lanki tijekom ove godine poginulo je najmanje 2 000 ljudi. 

Tamilski tigrovi bore se za nezavisnost sjevernog i istočnog dijela zemlje, tvrdeći da su desetljačima žrtve diskriminacije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju