Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Republike Srpske danas je zatražila da se 25. studenoga ne obilježava kao Dan državnosti BiH i ujedno kritizirala izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o Republici Srpskoj kao "genocidnoj tvorevini" nastaloj na "etničkom čišćenju".


Sarajevski mediji i dio Federacije BiH proslavlja 25. studenoga kao Dan državnosti BiH u znak sjećanja na zasjedanje ZAVNOBiH-a koje je održano 25. studenoga 1943. godine u Mrkonjić Gradu, navodi se u priopćenju i dodaje da vlasti RS ne priznaju taj Dan državnosti BiH. 

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić bi poslao vojsku ako RS raspiše referendum Slika nije dostupna 'Dodik dobro zna da ne smije protiv interesa srpskog naroda'

"Bošnjački politički milje otvoreno ignorira činjenicu da više od
polovine BiH taj datum ne smatra svojim Danom državnosti", kaže se u priopćenju i aludira na to da se taj dan ne obilježava ni u većinskim hrvatskim područjima BiH.

"Sumorna je perspektiva zemlje u kojoj se praznici slave u inat onim drugima, pa bi službenoj bošnjačkoj politici bilo bolje da razmisli o datumima koje bi prihvatili svi narodi, a za dobro cijele BiH", stoji u priopćenju Vlade RS.

Dodaje se da se u svečarsku atmosferu sarajevskog tiska uklopila i izjava protiv RS hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

"Po tko zna koji put Mesić je nazvao Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom osporivši njezin legitimitet i poziciju. Takva ocjena Mesića možda bi nas i zabrinula da ne dolazi od predsjednika države koja je izvršila temeljito etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata", navodi se u priopćenju Vlade RS.

Hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Vlada RS
postavlja pitanje hoće li sada zaprijetiti "razbijanjem nosa Stjepanu Mesiću zbog ovog, tko zna kojeg po redu, flagrantnog miješanja u unutarnja pitanja BiH", kao što je nadavno zbog miješanja u unutarnje poslove BiH zaprijetio srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici.