Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rasim Ljajić rekao je da je kordinacijski tim ipak optimističan po pitanju Mladićeva uhićenja.


Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom i koordinator akcijskog tima za uhićenje haaških optuženika Rasim Ljajić u ponedjeljak je izjavio da je njegova ostavka vjerojatnija nego da haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhićeni do kraja godine.

'Kako sada stvari stoje, čini se da ću prije ja podnijeti ostavku nego što će se bjegunci naći u Haagu. Ipak, pričekajmo kraj godine, ali o operativnim aktivnostima ne želim govoriti', rekao je Ljajić u intervjuu beogradskom dnevniku 'Danas', reagirajući na podsjećanje novinara na njegovo obećanje da će podnijeti ostavku na dužnost ako Mladić do kraja 2009. ne bude uhićen i predan Haagu.

Ljajić rekao da bi morao snositi posljedice ukoliko Mladić ne bude u Haagu do kraja godine

Vezani članci Slika nije dostupna Ljajić: Intenzivna potraga za Mladićem i Hadžićem Slika nije dostupna Ljajić najavljuje i srbijansko izvješće o suradnji s ICTY

Ljajić je tada objasnio kako se optimizam koordinacijskog tima temelji na spoznajama o nastojanjima da Mladić bude uhićen, koordiniranosti služba i cjelokupnu radu. Dodao je da bi, ne bude li Mladić do kraja godine u Den Haagu, to značilo njegovu (Ljajićevu) pogrešnu procjenu, zbog koje bi morao snositi posljedice.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo optužnicu za genocid. Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, optužen za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 muslimana i 43-mjesečnu opsadu Sarajeva. (Hina)