Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aleksandar Vučić pobjedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji s 55,1 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo nakon obrađenih 91,23 posto biračkih mjesta.


Na nedjeljne izbore izašlo je 54,6 posto ili 3.349.756 birača, a aktualni premijer osvojio je 1.845.736 glasova.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 4 Vučić najavio dolazak Johnsona i Trumpa u Srbiju: "Oni koji su mi se smijali morat će se sjetiti mojih riječi" Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera (Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL) - 3 Vučić zadovoljan šopingom: "Jasno vam je zašto ih zovu vražjim kočijama"

Za drugoplasiranog Sašu Jankovića opredjelilo se 16,27 posto građana (545.039), a za trećeg Luku Maksimovića 9,44 posto (316.068).

Kandidat Vuk Jeremić osvojio je 5,64 posto glasova, odnosno 189.052 birača, a Vojislav Šešelj 4,47 posto ili 149.578.

Iza njih su Boško Obradović, Nenad Čanak, Saša Radulović, Milan Stamatović, Aleksandar Popović i Miroslav Parović.

Predsjednik povjerenstva Vladimir Dimitrijević izjavio je da izborni proces teče u najboljem redu i da će svi izborni materijali stići u ponedjeljak poslijepodne.

Vučić je u nedjelju navečer izjavio da je rezultat izbora pokazao "u kojem smjeru Srbija želi ići i da je pobjeda čista kao suza". "Ogromna većina je za nastavak reformskog procesa i europskog puta Srbije", rekao je predsjednik Srpske napredne stranke proglašavajući izbornu pobjedu.

Naglasio je kako će glasovi za protukandidate "biti obveza, jer ima ljudi koji su nezadovoljni te i o njima moramo brinuti" i istaknuo je da je "vrlo važno nastaviti još snažniju borbu protiv korupcije i jačati demokratske institucije".

Vučićevi protukandidati u svojim su prvim reakcijama isticali neregularnost izbora i prljavu izbornu kampanju, dok su analitičari zbog izostanka drugog izbornog kruga ukazali na nezrelost društva te istaknuli veliku neravnopravnost po zastupljenosti u medijima. (Hina)