Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi krug predsjedničkih izbora

Nadmoćna pobjeda: Više od milijun i osamsto birača u Srbiji glasalo za Vučića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksandar Vučić pobjedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji s 55,1 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo nakon obrađenih 91,23 posto biračkih mjesta.

Na nedjeljne izbore izašlo je 54,6 posto ili 3.349.756 birača, a aktualni premijer osvojio je 1.845.736 glasova.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Konačno izvješće Državno izborno povjerenstvo potvrdilo pobjedu Vučićeva SNS-a

Za drugoplasiranog Sašu Jankovića opredjelilo se 16,27 posto građana (545.039), a za trećeg Luku Maksimovića 9,44 posto (316.068).

Kandidat Vuk Jeremić osvojio je 5,64 posto glasova, odnosno 189.052 birača, a Vojislav Šešelj 4,47 posto ili 149.578.

Iza njih su Boško Obradović, Nenad Čanak, Saša Radulović, Milan Stamatović, Aleksandar Popović i Miroslav Parović.

Predsjednik povjerenstva Vladimir Dimitrijević izjavio je da izborni proces teče u najboljem redu i da će svi izborni materijali stići u ponedjeljak poslijepodne.

Vučić je u nedjelju navečer izjavio da je rezultat izbora pokazao "u kojem smjeru Srbija želi ići i da je pobjeda čista kao suza". "Ogromna većina je za nastavak reformskog procesa i europskog puta Srbije", rekao je predsjednik Srpske napredne stranke proglašavajući izbornu pobjedu.

Naglasio je kako će glasovi za protukandidate "biti obveza, jer ima ljudi koji su nezadovoljni te i o njima moramo brinuti" i istaknuo je da je "vrlo važno nastaviti još snažniju borbu protiv korupcije i jačati demokratske institucije".

Vučićevi protukandidati u svojim su prvim reakcijama isticali neregularnost izbora i prljavu izbornu kampanju, dok su analitičari zbog izostanka drugog izbornog kruga ukazali na nezrelost društva te istaknuli veliku neravnopravnost po zastupljenosti u medijima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene