Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više od 330 poginulih u tsunamiju u Indoneziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 337 osoba je poginulo, a 160 nestalo u tsunamiju koji je pogodio indonezijski otok Javu. Brojke nisu konačne jer su mnoge ljude odnijeli valovi te se za njima još uvijek traga.

Uništene su zgrade i oštećeni ribarski brodovi. Više od 23.000 osoba napustilo je domove.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti Slika nije dostupna VATRENI PRSTEN Potres jačine 6.9 pogodio podmorje kod Indonezije, nema tsunamija

Na području Pangadarana poginulo je najmanje 172-oje ljudi, dok ih se 85 smatra nestalima. Prema dosadašnjim saznanjima među poginulima su i jedan pakistanski, jedan švedski, te jedan nizozemski državljanin. Pretpostavlja se da su većina žrtava Indonežani.

U obližnjem Cilacapu poginulo je najmanje 77 osoba, a 70 ih je nestalo. Još je 13 osoba poginulo na drugim dijelovima obale.

Na plažu Pangandaran blizu grada Ciamisa, 270 kilometara južno od Džakarte, udarili su valovi visine metar i pol, a pogođeno je područje do 500 metara od plaže. 

Prije nešto manje od dvije godine, to je područje pogodio najteži tsunami u povijesti, u kojem je poginulo 230.000 ljudi. Od tada je uložen veliki napor kako bi se poboljšao sustav  za upozorenje, no i ovaj puta je čini se zakazao.

Iako je Centar za obavješćivanje upozorio na mogućnosti dolaska tsunamija, ta informacija, čini se, ipak nije do svih stigla na vrijeme. Srećom mnogi su stanovnici i turisti prepoznali znakove potresa koji bi mogao izazvati tsunami pa su se na vrijeme sklonili.

''Kod tsunamija je za očekivati kako će rasti broj poginulih. Posebno oni koji su nestali ili koje je zahvatio val'' rekao je Potpredsjednik Jusuf Kalla za tamošnju radio postaju. 

Nadodao je također kako je vladi sada prioritet pružiti zdravstvenu zaštitu, hranu i sklonište preživjelima. Zatim će morati prionuti na posao obnove kuća i uklanjanja štete koju je za sobom ostavio ''zloglasni val''.

Vojska je izašla na teren kako bi pokušala pronaći tijela poginulih koja se nalaze pod ruševinama.

Ekipe za spašavanje traže preživjele među nasukanim i oštećenim ribarskim brodicama, te ruševinama nastambi zahvaćenih plimom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene